Remuntem-nos al 16 d'agost del 2013. Concretament, al minut 81 d'un llunyà Girona-Alabès de la jornada inaugural de Lliga, en l'estrena de Ricardo Rodríguez a la banqueta de Montilivi després de la brillant temporada de Rubi. El tècnic asturià donava entrada a Jonás Ramalho, que vestia els colors blanc-i-vermells per primera vegada. Avui, ja porta 130 partits. Aterrat a Lezama amb només 10 anys, el defensa de Barakaldo és d'aquells als quals ningú els ha regalat res. Campió de la Copa del Rei juvenil amb l'Athletic va debutar a Primera el 20 de novembre del 2011, al Sánchez Pizjuán. Precoç en les seves fites, mai ha alçat la veu. Tampoc quan no ha jugat. Futbolista regular, i amb actuacions més que notables, va ser capaç de superar una greu lesió als creuats, patida a Vitòria poc abans del cruel desenllaç que va acabar amb tot Montilivi plorant el fatídic dia del Lugo. En ple 2018 i sense haver jugat cap minut a la Lliga, Eusebio va recórrer a ell a Anoeta, el passat 22 d'octubre. El resultat? El Girona encadena la millor sèrie de partits de la temporada després de sumar 8 dels darrers 12 punts gràcies als empats a Sant Sebastià i contra el Leganés (0-0) i les victòries contra el Rayo (2-1) i el València (0-1). Tres dels quatre partits, a més, han acabat amb la porteria a zero. Segell de Ramalho.

Amb Ricardo Rodríguez, Ramalho va començar a ensenyar els actius que han enamorat Montilivi: rapidesa al tall, concentració defensiva, bona col·locació i lectura dels espais i eficàcia en el joc aeri, defensivament i ofensivament. Cedit en la recerca d'uns minuts que no tenia a San Mamés, l'arribada de Javi López va frenar en sec la seva progressió. Dels 11 partits dirigits pel català, Ramalho només va ser titular una vegada; un fet que contrastava amb la confiança inicial. Si creuen que es va queixar, s'equivoquen. Perquè el basc, que mai ha defallit, va apostar per creure en si mateix. El fitxatge de Pablo Machín va confirmar tot allò que ja s'intuïa i el Girona va assolir una salvació miraculosa amb Ramalho, que va compaginar l'eix central amb el lateral dret, com a titular en tots els partits amb el sorià al capdavant: 13 de 13. Ho va fer tan bé que la cessió, que era per un curs, es va allargar una temporada més.

El curs 2014-15, Ramalho va fregar la perfecció, participant en 36 de les primeres 39 jornades. Fins a Mendizorrotza, on la vida li va posar una prova difícil de superar: un trencament als lligaments que només qui ho passa sap el que costa aixecar-se. Ramalho, que havia celebrat els seus dos primers gols amb la samarreta del Girona, també va vessar llàgrimes veient com l'equip que li havia donat l'oportunitat de progressar, es quedava a les portes d'una fita majúscula que no havia assolit mai. En aquells moments, ni s'imaginava tot el que arribaria.

Dues temporades després, superada ja la lesió i recuperat el ritme gràcies al seu fogueig amb el Bilbao Athletic a Segona Divisió, Quique Cárcel el va recuperar per intentar la proesa d'arribar a Primera, signant-lo fins al juny del 2019. A títol individual, va jugar 31 partits de Lliga i va marcar dos gols més. En l'àmbit col·lectiu, va tocar el cel de l'elit al costat d'aquells que formaran part del seu cor per sempre més.

L'estiu del 2017, però, tot van ser dubtes: tindria el nivell adequat per jugar a Primera? Era millor desfer-se d'ell? Com sempre, Ramalho es va deixar la vida a cada entrenament, perquè la decisió no es va prendre fins al final d'agost. En silenci, va parlar al camp. Com ha fet sempre. I la seva oportunitat va tornar a arribar. De fet, sempre arriba. Amb una participació gairebé anecdòtica al principi tot i ser titular a Riazor el dia on el Girona va començar a sentir que era capaç de tot, no va ser fins a finals de novembre que es faria amb un lloc a l'eix defensiu: acabaria jugant 26 partits i somiaria amb Europa.

Amb Eusebio, més del mateix. Immers en un debat sobre si havia de mantenir el dibuix o canviar-lo, l'aposta pels tres centrals l'ha fet tornar. I els gironins han enlluernat. A poc menys de dos mesos de poder negociar amb qui vulgui perquè acaba contracte, què més necessita fer per renovar?