Arriba a Montilivi el València de Marcelino García Toral, un conjunt que ha anat de menys a més en el transcurs de la temporada i que es presenta a Girona en una fase en la qual encara està immers en tres competicions, setè a la Lliga, finalista de la Copa i lluitant en els vuitens de final de l'Europa League. Sense descans, van jugar dijous passat a Mestalla davant el Krasnodar rus: els valencians voldran guanyar per continuar lluitant per una plaça que els doni accés novament a una de les posicions europees. Com gairebé sempre, el partit es presenta de màxima dificultat per als locals, però la situació en què es troben els dos conjunts pot suposar un moment ideal per a un Girona que ha de guanyar com més aviat millor davant els seus aficionats.

La confirmació de la reacció. Amb el sistema de joc 1-4-1-4-1 el Girona ha reaccionat guanyant partits i millorant el joc. L'equip ha augmentat la solidesa defensiva, ha millorat el treball de pressió i recuperació de pilota i ha adquirit de nou la confiança necessària per creure en la feina feta. La victòria al Bernabéu va suposar un punt d'inflexió per als blanc-i-vermells. Guanyar contra els de Solari va permetre que els futbolistes gironins creguessin que podien guanyar a qualsevol adversari. La dinàmica negativa es va trencar a un dels estadis més complicats i a partir d'aquest fet tot es veu amb més bons ulls. Per poder guanyar avui al València s'ha de repetir un matx complet en totes les línies on l'equilibri atac-defensa serà bàsic per poder competir fins al final. En defensa serà important la implicació de tots els jugadors: la pressió ha de començar amb els moviments de Stuani, que han d'anar acompanyats pels jugadors del mig camp; els interiors han de saltar endavant per reduir espais i els bandes avançar-se per anar a buscar als laterals rivals. Al centre, amb la lesió de Douglas Luiz, Pere Pons jugarà de pivot per davant dels centrals i davant seu és probable que s'hi instal·lin Aleix García i Àlex Granell. Mantenir la seguretat a la línia del darrere, controlar la coordinació entre centrals i no cometre errades ha de servir per marcar de prop uns davanters valencians sempre perillosos quan trepitgen l'àrea rival. La posició de replegament dels de Marcelino definirà les opcions a la zona d'iniciació del Girona; si és possible, cal sortir amb pilota controlada amb l'objectiu de buscar combinacions a la fase de creació. L'aparició de Borja García entre línies, les arribades dels interiors i les aportacions de Portu i del golejador Cristhian Stuani han de servir per crear les ocasions de gol.

Guanyar, un pas quasi definitiu. Encara que manquen moltes jornades per la finalització del campionat, la dinàmica que ha agafat l'equip en aquest tram de lliga fa pensar que el Girona està en el camí correcte. Els set punts aconseguits en els últims tres partits serveixen per consolidar l'equip a una zona mitjana de la classificació i a una distància important respecte les tres darreres posicions. Guanyar aquesta tarda suposaria arribar als trenta-quatre punts, i mantenir com a mínim una distància de tres partits respecte als llocs de descens on cada vegada hi pot haver més equips implicats. Si al final els tres punts es queden a casa, els d'Eusebio s'hauran alliberat de la pressió que els suposava flirtejar amb la zona baixa i els mateixos jugadors rendiran millor, si pensen en fites més positives mirant cap endavant. La salvació no està assegurada però si es manté aquest ritme, l'equip tornarà a jugar una temporada més a la màxima categoria del futbol espanyol.

Refets a la Lliga, a la final de Copa i vius a l'Europa League. Els valencians s'estan carregant de partits en aquest tram de campionat: fa dues setmanes van eliminar el Betis a les semifinals de Copa, estan competint a Europa i mantenen un ritme molt viu a la Lliga. Els de Marcelino van començar el campionat de manera sorprenent, com van quedar quarts a la passada Lliga van jugar la primera fase de la Champions en un grup molt potent: només van guanyar un dels primers onze partits de lliga i van tocar fons justament quan el Girona els va guanyar a Mestalla, amb el gol de Pere Pons. Tot i els mals resultats, Marcelino Garcia Toral va mantenir-se en el càrrec. L'entrenador, que va realitzar una bona feina la temporada passada, va disposar de la confiança de la directiva i ara ha tornat a situar al seu equip a la posició esperada. Caldrà veure quines són les intencions del tècnic visitant pel partit d'avui: no voldrà despenjar-se per la lluita a la Lliga, però també pensarà en el partit del dijous vinent a Rússia. La plantilla és àmplia i disposa de recursos suficients per competir cada tres dies.

Jugadors decisius a totes les línies. A la porteria jugarà Neto: el brasiler és el porter titular a la Lliga i a Europa, mentre Jaume Domènech juga la Copa. A la defensa, amb una línia de quatre, hi destaquen els centrals sud-americans Gabriel Paulista, brasiler, i Facundo Roncaglia, argentí. Bons defensors en el joc posicional i dominadors del joc aeri seran els encarregats de frenar Stuani. Al lateral dret poden jugar-hi l'italià Piccini o Daniel Wass: Piccini va disputar tot el partit dijous i ara el més normal és que sigui el danès qui ocupi aquesta posició, mentre que a l'esquerra amb la lesió de José Luis Gaya és probable que Lato repeteixi d'inici. Al mig del camp el ritme del partit passa per la direcció de Dani Parejo. Màxim realitzador de l'equip amb sis gols, el mig centre domina la zona de creació, participa en l'elaboració i executa quasi totes les accions d'estratègia. Al seu costat per aportar equilibri sol situar-s'hi el francès Francis Coquelin. El joc del València passa també per les incorporacions dels jugadors de banda: a la dreta s'hi està consolidant Carlos Soler; jugador de qualitat tècnica individual, busca profunditat i sorprèn arribant des del darrere realitzant bones centrades. Un dels dubtes passa per l'alineació de Gonçalo Guedes. El portuguès no està en el seu millor moment de la temporada, però tot i passar per diverses lesions disposa de molt nivell. Desequilibrant en les accions individuals, amb bon canvi de ritme i una tècnica que el fa sempre perillós en atac. L'extrem no mostra continuïtat en el seu joc i participa de forma intermitent, així que el rus Denis Cheryshev pot substituir-lo. A la davantera arriben els recursos: els valencians no disposen d'un golejador clar, però sí que tenen quatre futbolistes que poden ocupar les posicions a la zona de finalització. Rodrigo ha marcat cinc gols. Molt inspirat de cara a porteria, el poden acompanyar Gameiro, Santi Mina, mentre que Sobrino no ha entrat a la convocatòria.