Es curiós que poguem descobrir un jugador nou quan aquest ha disputat dos-cents partits a Montilivi en les set darreres temporades, però en el cas de Pere Pons ha estat així. El migcampista de Sant Martí Vell ha estat ponderat sempre per la seva feina infatigable feta al mig del camp, per estar sempre atent a qualsevol pilota que pogués quedar solta, per avortar qualsevol moviment del rival que pogués deixar desemparat l'equip o per ajudar algun company en alguna faceta defensiva.

Aquesta temporada Pere Pons ha canviat, ens ha mostrat un nou futbol. Fins fa ben poc, veure'l jugar prop de l'àrea rival era com un miratge, en canvi ara, és fàcil veure'l arrancar amb la pilota controlada des del mig del camp, se'l veu sortejar rivals amb relativa facilitat i trepitjar l'àrea contrincant ja s'ha tornat un fet habitual. El perquè d'aquest canvi es deu a diverses coses. D'entrada a una maduresa futbolística d'un jugador que ha arribat als 26 anys amb dos-cents partits en el futbol professional. Suposo que també li ha ajudat el fet de veure's alliberat de l'estricte tasca que li imposava Machín i a la qual responia sempre amb una alta nota. I estic segur que en aquesta metamorfosi futbolística també hi tenen molt a veure Eusebio i Onesimo. Es tracta de dos entrenadors que abans havien estat jugadors de molt alt nivell, acostumats a tocar bé la pilota i a qui ara agrada que els seus equips ho facin. D'aquí que li hagin insistit a Pere Pons que no es talli, que jugui, que arranqui amb determinació, que busqui profunditat...

Si a això hi afegim que ara, a més, es pot desenvolupar molts cops com interior en comptes de fer-ho com a pivot, tenim totes les claus per entendre aquesta modalitat de Matrix futbolístic que ens ha mostrat des d'aquesta temporada el de Sant Martí Vell. I sense que això li hagi tret un sol punt d'esforç a l'hora de fer la feina habitual del mig del camp. Es podria dir, per tant, que hem descobert un nou Pere Pons, un jugador que amb 26 anys i aquest seu «nou futbol» té un llarg i brillant recorregut per davant.