No és cap final. No es tracta d'un partit definitiu, però el d'avui pot ser transcendental per al futur a curt termini de dos equips que després de 30 jornades de Lliga només estan separats per un punt a la classificació. Cap dels dos té la salvació assegurada i el resultat del matx definirà el camí que els caldrà recórrer en el tram final de campionat. En una setmana visiten Montilivi l'Espanyol i el Vila-real, dos equips que també necessiten punts i que posaran a prova el moment de forma d'un equip que necessita trencar de manera immediata una ratxa negativa com a local que ja dura nou jornades. El partit davant els barcelonins és clau, un triomf donaria aire i aportaria calma a un grup que vol demostrar la capacitat de guanyar. Un empat deixaria un regust agredolç i una derrota condicionaria molt un Girona que es veuria obligat a guanyar contra els castellonencs la setmana vinent si no vol complicar-se la situació. L'Espanyol tampoc passa per un bon moment de joc i resultats. Rubi buscarà la solució per capgirar la situació però Eusebio ha de contestar posant un onze a la gespa que competeixi al màxim nivell.

La possessió repartida. Eusebio Sacristán i Joan Francesc Ferrer Rubi són dos entrenadors que plantegen els partits pensant que el seu equip ha de ser protagonista amb la possessió de la pilota. Tot i així caldria analitzar de manera més profunda sota quin estil es troben més còmodes els dos conjunts, si buscant atacs estàtics o contraatacs. Fa uns dies Rubi va modificar el seu dibuix en el partit del Camp Nou contra el Barça de Valverde per protegir-se d'un adversari a priori superior. Com a fet excepcional els blanc-i-blaus van sortir amb una defensa de cinc jugadors, quatre mitjos i un davanter centre. Dimarts a Cornellà-el Prat i davant el Getafe l'entrenador va tornar al seu sistema habitual col·locant una línia de quatre al darrere, un trivot al centre, dues bandes i un davanter. Eusebio fa setmanes que dona continuïtat al sistema que va instaurar en el partit del Bernabéu. Línia de quatre al darrere, un pivot defensiu per davant els centrals, dos interiors, dos jugadors d'enllaç que poden ocupar l'espai entre línies o bé les bandes i un davanter centre. Tot i els diferents esquemes de joc, els dos equips voldran disposar del control de la pilota, intentaran marcar el ritme de joc i buscaran accions continuades per poder combatre el sistema defensiu del seu rival. Guanya importància també el treball defensiu i serà interessant comprovar qui dels dos equips està millor en aquesta fase. La pressió alta, la intensitat i la concentració a les àrees ha de marcar diferències i en aquest sentit els jugadors del Girona no es poden permetre el luxe de concedir cap regal.

Un mig camp de qualitat. Rubi sempre ha donat prioritat a utilitzar jugadors que disposessin de qualitat tècnica en totes les línies. A la porteria el veterà Diego López se situarà sota pals, la línia defensiva la poden formar Rosales al lateral dret, jugador de presència ofensiva, arribada i bon tir sobretot en les faltes frontals, a l'esquerre el més normal és que torni a l'onze el jove Pedrosa. A l'eix els centrals Naldo i Hermoso s'estan consolidant mentre a la zona de creació hi trobarem futbolistes que disposen de qualitat que els permet mantenir la possessió de la pilota. Roca com a pivot per davant de la defensa i Darder com a interior tenen la posició quasi bé assegurada, entre Melendo, Victor Sánchez i Granero ha de sortir un altre jugador que acompanyi al mig camp. Melendo s'està consolidant com a un dels futbolistes més desequilibrants per part dels visitants. Crea perill quan pot rebre entre línies, té la capacitat d'orientar-se per encarar el seu marcador i disposa d'habilitats suficients per realitzar bones assistències de gol cap als seus companys, el jove sorgit del futbol base pot jugar a la banda, al centre d'interior o també com a mitjapunta d'enllaç. Al davant igual que li passa al Girona amb Stuani la referència ofensiva se centra en la presència de Borja Iglesias. El potent davanter juga molt bé dins l'àrea, busca la porteria rival amb facilitat, té potència, bon tir i sempre està en la posició ideal per poder atacar la pilota. A les bandes Hernan Pérez i Wu Lei seran els encarregats de buscar amplitud i profunditat per intentar aportar perill a l'àrea gironina.

Pendents de Stuani. És clar que el jugador més decisiu de la plantilla es converteix en indispensable en partits com els d'avui. La fase de finalització depèn d'un rematador i aquest és el golejador del Girona. L'uruguaià està a punt de repetir i fins i tot millorar les dades que va aconseguir la temporada passada, Stuani va descansar en el partit del Wanda Metropolitano i és dubte per al partit d'avui. L'atac dels gironins necessita un futbolista que intervé en el joc associatiu aguantant pilotes a la frontal, col·labora en les accions de joc aeri imposant-se als seus marcadors, participa en les accions d'estratègia i domina la zona de remat on no necessita gaires ocasions per poder perforar la porteria adversària. Psicològicament el sol fet que Stuani pugui saltar a la gespa ja significa un plus tant per als seus companys com per a una afició que veu en el futbolista l'esperança de victòria. Pel que fa a la resta de posicions, caldrà esperar si el Bounou torna a la porteria, si el lateral dret serà per a Porro o per a Ramalho i si a l'esquerra hi jugarà Raúl García, a l'eix de la defensa tornarà Juanpe al costat de Berbardo ja que Eusebio ha decidit donar descans a Alcalà. Al centre del camp un recuperat Douglas Luiz possiblement repetirà com a organitzador, davant seu Pons jugarà d'interior i Granell, que va descansar entre setmana, pot ser el candidat a tornar a l'onze. Portu ha de recuperar la millor versió aprofitant els espais que pot deixar la defensa quan es desplegui per atacar i Borja García participar en les accions d'atac posicional amb l'objectiu d'elaborar jugades que desequilibrin i comportin perill per a Diego López. Es presenta un partit intens i combatiu. És necessari pensar en positiu i sobretot disposar de capacitat de reacció, si el matx es complica l'equip no es pot aturar i la idea de joc passa per repetir la primera part del dia de l'Athletic esborrant totalment el que va passar a la represa.