Aquí hi ha dues opcions. La primera:plorar, queixar-se i parlar d’un robatori flagrant, entenent que el gol al minut 97 de Yangel Herrera era del tot vàlid i que, per tant, el Girona signava una remuntada heroica a Almeria. O la segona:buscar-li una explicació a l’enèsima calamitat defensiva d’un equip que ofereix gols a cada rival com qui fa un regal i que, si es va perdre al Power Horse Stadium, va ser per desaparèixer durant tota una part i anar a remolc després del descans. Cadascú, que s’ho agafi com prefereixi. Míchel, un dels principals afectats, va dir sense embuts que durant 35 minuts no s’havia competit. I tenia tota la raó. Després se li podran demanar totes les explicacions possibles, perquè el seu equip només ha sumat un punt en cinc jornades i ha caigut en posicions de descens per primer cop aquesta temporada. Però mentrestant s’intenten trobar solucions, no cal ser massa viu per entendre què va passar ahir a Almeria. Contra un rival directe està prohibit encaixar gols amb tanta facilitat:Leo Baptistao va rematar sol en l’acció de l’1-0, la jugada del segon és còmica i alhora dramàtica, i Embarba té molt de mèrit en el 3-0 però alhora Juan Carlos hi hauria pogut fer alguna cosa més. Després es podrà valorar l’esforç dels gironins, que van tenir opcions d’empatar fins al darrer sospir. De l’empenta d’uns jugadors que, malgrat perdre clarament al descans, van saber entrar de nou en el partit gràcies a l’encert de Riquelme i de Cristhian Stuani. Però el Girona va fer tard. Va llançar a la brossa massa minuts i així és impossible sumar. La Primera Divisió no dona treva i contra un adversari que a priori també lluitarà per no baixar, es va patinar i de quina manera. Una nova oportunitat perduda i ara, en només tres dies, tocarà redreçar el rumb a Montilivi. Perquè les urgències ja són aquí. 

Els demèrits expliquen l’actual escenari. Lluny del que seria ideal, del rècord de punts que vol aconseguir Míchel. De moment, tot són intencions però la realitat parla d’un equip que repeteix els errors, jornada rere jornada. Anit el tècnic va decidir canviar de dibuix. Iper què no?Fora un defensa com ho és Javi Hernández i porta oberta per a un atacant més. Cristhian Stuani era titular al costat de Castellanos. Per darrere, el talent de Riquelme, acompanyat d’altres migcampistes com Oriol Romeu, Aleix Garcia i Yangel Herrera. De centrals, només dos. Una aposta ofensiva i alhora arriscada. Perquè la defensa quedava molt exposada. Bueno va fer el que va poder i no va desentonar tant com Bernardo, que va aparèixer en totes les fotografies. Les dolentes, sobretot. Tampoc se’n va salvar el porter Juan Carlos, capaç de volar, ja al segon temps, per impedir un gol en un cop de cap de Robertone, i al mateix temps retratat en l’acció del segon i el tercer gol de l’Almeria. Errades que també apareixien en l’acció de 1-0. Això va passar anit, però també s’ha vist els dies del Cadis, la Reial Societat o amb l’Atlètic, per posar alguns exemples. 

La primera part va ser desastrosa. Una pel·lícula de por. Havien passat 17 minuts i el Girona ja havia encaixat dos gols. En el primer, Leo Baptistao va rematar de cap, tot sol, sense que cap rival el molestés. La centrada de Mendes era molt bona, però el brasiler va trobar massa facilitats per connectar-la. Sense temps per digerir-ho ni entendre què havia passat, queia el segon. D’una badada a una pífia en tota regla. I de les grosses. Pilotada llarguíssima al camp del Girona, Juan Carlos que es quedava a mitja sortida i Bernardo, que no el va veure, prolongava la pilota cap enrere. Aqui?No se sap, perquè el porter no era a lloc. No s’ho creia El Bilal, que va aprofitar el regal. 2-0 en un vist i no vist. S’hauria d’esperar una estona per veure el tercer. Un altre gol digne d’estudi. Embarba ho va fer tot bé. És un gran xutador de faltes i en aquest cas, amb només un home al davant a la tanca, va decidir provar-ho des de casa. Xut amb paràbola i verí, però Juan Carlos hi hauria pogut fer alguna cosa més.

Sí però no

Es va passar el Girona a les fosques massa minuts. Sense ploms. L’única llum, alguna pinzellada de qualitat de Riquelme i un cop de cap d’Arnau, encara amb 2-0 en contra, que no va trobar porteria per ben poc. Però l’equip estava trencat, feia aigües i patia una barbaritat a cada transició. Malgrat tot, va decidir posar-s’hi. Amb tota una meitat per davant, va apostar-ho tot a la remuntada i no se’n va sortir de miracle. Veure per creure. Va donar-hi un cop de mà Fernando. No se sap molt bé que va voler fer el porter de l’Almeria quan va sortir dels seus dominis, quan la pilota no era ni de bon tros al seu abast. Riquelme, que la va collir, va veure el forat i va escurçar distàncies. Era el minut 47 i el 3-1, tot i no ser un bon resultat, era un xic millor que no pas el marcador amb el qual s’havia arribat al descans.

Va fer un pas endavant el Girona, que va guanyar presència al camp contrari. Però alhora, va deixar la seva defensa encara més desprotegida. Tocava arriscar i així ho va entendre l’equip. Juan Carlos, aquest cop sí, va salvar el quart. Gran mà per respondre al cop de cap de Robertone. La resposta, un cop de testa de Santi Bueno, massa picat, amb l’esfèrica sortint per damunt del travesser. Intercanvi de cops i el partit que es trencava. Movia la banqueta l’Almeria i al cap d’una mica ho feia Míchel:Manu Vallejo i Couto eren els primers escollits per intentar salvar els mobles. A l’altra banda sortia Ramazani, un autèntic corcó durant la mitja hora que va estar a la gespa. Va fer anar de corcoll Bernardo una vegada i una altra i si no va marcar va ser perquè li va faltar determinació, perquè d’excursions en solitari cap a porteria en va tenir més d’una.

Passaven els minuts i l’emoció cotitzava a l’alça. Bueno era víctima d’un penal que l’àrbitre, en un primer moment, no va veure. El VARel convencia:De la Hoz picava amb el peu del central uruguaià i el feia caure al terra. No ho va aprofitar el Girona perquè al xut des dels onze metres d’Stuani hi responia Fernando amb una excel·lent intervenció. Van sortir llavors Toni Villa i Valery i el segon es convertia en un dels protagonistes de la nit. Una caiguda seva al vèrtex de l’àrea es va convertir en el segon penal consecutiu dels gironins. Més rigorós, tot s’ha de dir. Aquest cop sí, Stuani va engaltar un cacau que no va trobar cap resposta del porter. Era el 3-2. Hi havia temps encara perquè Ramazani visqués un parell d’aventures més, sense sort en els metres finals. Iperquè el Girona es fes un tip de buscar l’àrea. En una centrada, ja a la desesperada i al darrer minut, Yangel va rematar de cap, Fernando no va atrapar la pilota de primeres i el veneçolà posava la bota per fer el 3-3. Un empat que, però, no va pujar en el marcador. Era falta al porter?El gol estava ben anul·lat? Llenya per alimentar el debat, per despertar la polèmica. Que no serveixi, però, per tapar els errors, un dia més, d’un equip que cau en descens i que necessita despertar el més aviat possible.  

FITXA TÈCNICA

Almeria: Fernando, Mendes, Ely, Babic, Akieme, Robertone, De la Hoz, Melero (Ramazani, min. 64), Leo Baptistao (Samu Costa, min. 64), Embarba (Pozo, min. 71) i El Bilal Touré.

Girona: Juan Carlos, Arnau (Yan Couto, min. 68), Santi Bueno, Bernardo, Miguel Gutiérrez (Valery, min. 79, Oriol Romeu, Aleix Garcia, Yangel Herrera, Riquelme (Toni Villa, min. 79), Castellanos (Manu Vallejo, min. 68) i Stuani.

Gols: 1-0, min. 13, Leo Baptistao; 2-0, min. 16, El Bilal Touré; 3-0, min. 38, Embarba; 3-1, min. 47, Riquelme; 3-2, Stuani, min. 82 (penal).

Àrbitre: Cuadra Fernández (Comitè balear). VAR: Sánchez Martínez (Comitè murcià); Ha amonestat el local Ramazani i els visitants Yangel Herrera, Bernardo i Santi Bueno.

Estadi: Power Horse d'Almeria.  

Així hem seguit el minut a minut de l'Almeria-Girona:

En directe

Última actualització 20:55

3-2 | FINAL | El Girona perd al camp de l'Almeria i ho fa amb un regust amarg doble. Perquè ha llançat la primera part a les escombraries, encaixant tres gols. Però també perquè la remuntada ha quedat a mitges i hauria pogut ser completa si l'àrbitre hagués donat per vàlid un gol de Yangel Herrera al descompte.

3-2 | Min. 97 | Polèmica a Almeria! Yangel Herrera ha marcat en l'últim minut, però l'àrbitre l'ha invalidat. El cop de cap del migcampista l'ha refusat Fernando, que no ha pogut atrapar la pilota. Yangel l'ha caçat i l'ha enviat al fons de la porteria, però el col·legiat, sense que el VAR hi digués res, ha considerat que havia fet falta perquè Fernando tenia l'esfèrica en possessió. A la repetició es pot veure com el porter només la toca amb una mà.

3-2 | Min. 92 | Bernardo veu la targeta groga per protestar. El central havia caigut a l'àrea i, entenent que li havien fet penal, no ha parlat de demanar-li explicacions a l'àrbitre fins que ha sigut amonestat.

3-2 | Min. 90 | Es jugaran 7 minuts més! És el temps que té el Girona per intentar empatar i salvar un punt, com a mínim.

3-2 | Min. 86 | Ho intenta el Girona, que toca i toca tot buscant el forat. Ben tancat l'Almeria, esperant al darrere per matar el partit amb un contracop. Falten pocs minuts, però encara pot passar de tot.

3-2 | Min. 82 | Tres minuts abans de la bogeria amb els penals, Míchel ha fet dues noves substitucions: han entrat Toni Villa i Valery, mentre que Riquelme i Miguel Gutiérrez han marxat cap a la banqueta.

3-2 | Min. 82 | GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL de Cristhian Stuani! Pot fallar un penal, però no dos en un mateix partit! Aquesta vegada ha enviat la pilota a la dreta del porter, que ni s'ha mogut. Encara hi ha vida!

3-1 | Min. 81 | Segon penal favorable al Girona! Una altra oportunitat per intentar retallar distàncies...

3-1 | Min. 80 | Stuani encadenava 17 penals transformats a Primera de manera consecutiva. Un autèntic rècord. Però a la divuitena, el rècord se n'ha anat en orris. Fernando, amb una excel·lent intervenció, n'ha sigut el culpable.

3-1 | Min.77 | Ni així... Stuani, un autèntic especialista en la matèria, topa amb una gran aturada de Fernando i falla el penal. S'escapa la possibilitat de fer el 3-2 i de multiplicar les opcions de tornar d'Almeria amb algun punt a la butxaca.

3-1 | Min. 76 | Penal a favor del Girona! De la Hoz impacta amb la bota de Santi Bueno. En primera instància l'àrbitre no l'ha assenyalat i ha hagut d'aparèixer el VAR per donar-li un cop de mà al Girona. Marcarà?...

3-1 | Min. 71 | Un altre canvi de l'Almeria. Entra Álex Pozo al camp i se'n va cap a la banqueta Embarba, autor del tercer gol.

3-1 | Min. 69 | Ara s'hi posa Míchel, que ha decidit que ja n'hi havia prou i que era el moment de canviar alguna cosa. Dos canvis de cop del Girona. Entren Manu Vallejo i Yan Couto per Castellanos i Arnau, respectivament.

3-1 | Min. 67 | A punt de marcar l'Almeria. Ramazani s'ho ha cuinat tot sol. I això que el Girona tocava i tocava a camp contrari, però ha perdut la pilota i la transició defensiva ha sigut un desastre. Bernardo, amb metres per arribar-hi, no ha sortit a tallar l'acció i Ramazani s'ha colat a l'àrea, amb un xut creuat que ha llepat el pal. Uf...

3-1 | Min. 63 | Mou la banqueta l'Almeria. Dos canvis de cop, amb l'entrada de Samú Costa i Ramazani per Leo Baptistao i Melero. Míchel, per contra, de moment manté els onze jugadors que han sortit d'inici.

3-1 | Min. 55 | A punt de fer el segon el Girona! Falta lateral que serveix Aleix Garcia al cor de l'àrea i allà apareix Santi Bueno, poderós, per rematar amb el cap. Ha picat la pilota al terra abans que aquesta s'hagi perdut per damunt de la porteria.

3-1 | Min. 50 | Gran mà de Juan Carlos! Aturada providencial del porter del Girona davant d'un bon cop de cap de Robertone. Continua picant pedra l'Almeria, que hauria pogut fer el quart.

Veure més