La Generalitat, a través d'Inspecció de Treball, ha sancionat l'Ajuntament de Girona i les dues empreses adjudicatàries del servei d'escombraries per considerar que es va vulnerar el dret a vaga dels treballadors de recollida selectiva l'abril passat.

La multa puja a 54.000 euros a repartir a parts iguals entre el consistori i les dues companyies, Fomento de Construcciones y Contratas i Musersa.

El màxim responsable del sector de CCOO a Catalunya, Jesús Girón, va destacar el reconeixement de la denúncia que el sindicat va presentar a l'abril, així com que l'Ajuntament hagi estat també sancionat.

Segons Girón, la implicació del consistori en la vulneració del dret de vaga "sí que és innovadora" i va assegurar que no té coneixement que alguna cosa així hagi passat en un altre lloc.

Comissions va presentar dues denúncies contra l'Ajuntament de Girona per vulnerar el dret a vaga i per atemptat mediambiental, perquè no es recicla.

Segons denunciava el sindicat, l'Ajuntament havia contractat persones en atur per netejar les voreres i també per buidar contenidors i això, segons asseguraven, viola el dret a vaga. A la denúncia van aportar diferents proves documentals, on sortien camions i treballadors de Musersa que recollien els contenidors de selectiva, tant de vidres, com de plàstic o cartró.

La mala imatge

L'Ajuntament va decidir, per minimitzar la mala imatge durant la Setmana Santa, autoritzar equips extra de neteja viària i de rebuig perquè netegessin les voreres. Segons el regidor de Sostenibilitat, Enric Pardo (ICV), no vulneraven cap dret de vaga perquè els contenidors de recollida selectiva continuaven plens però retiraven els amuntegaments de deixalles, que ja no eren reciclables.