El Príncep d'Astúries i Girona ha destacat avui la importància de la xarxa d'alta velocitat com a un element de cohesió, vertebració territorial i impuls econòmic del país, que a més ha situat Espanya com a un "model a imitar" arreu del món.

El príncep Felip ha assistit avui a Girona a la inauguració oficial del tram de l'AVE entre Barcelona i Figueres (Alt Empordà), que connecta ja amb la frontera francesa en un servei públic i de relacions humanes, socials i comercials que facilitarà, ha assegurat, més mobilitat. Acompanyat del president del Govern, Mariano Rajoy, del cap de l'executiu català, Artur Mas, de la ministra de Foment, Ana Pastor, i de la delegada del Govern a Catalunya, Llanos de Luna, el Príncep ha subratllat que el transport ferroviari, i en especial la xarxa d'alta velocitat, ha servit els últims anys de veritable motor de desenvolupament econòmic d'Espanya.

La infraestructura de l'AVE, a més, ha convertit Espanya "en un model a imitar a tot el món, constituint una excel·lent credencial per a les nostres empreses d'enginyeria i construcció". "Empreses públiques i privades de tot Espanya aconsegueixen avui dia contractes molt importants a molts països del món, com l'AVE del desert, que unirà les ciutats de Medina i la Meca, a l'Aràbia Saudita", ha assenyalat el príncep Felip.

Ha remarcat que l'AVE a Girona i Figueres és un exemple d'inversió productiva que contribueix a superar les desigualtats territorials, a estimular el creixement econòmic i a promoure el desenvolupament social. "Però és també un símbol de progrés, d'eficàcia, de superació i d'orgull col·lectiu davant el món", ha incidit.

En un discurs en castellà i català, el Príncep ha recalcat que la inversió en infraestructures constitueix un motor de creixement que millora la competitivitat de l'economia, fomenta la generació d'ocupació i millora la qualitat de vida dels ciutadans. "Poques inversions són tan rendibles i tenen un efecte multiplicador tan important com aquesta", ha subratllat. "L'acte que avui ens congrega és la demostració més palpable que som un país en marxa que, amb esforç i sacrificis, està treballant per superar les dificultats i tirar endavant. Amb fundat optimisme i ajuntant les nostres forces, afrontarem amb èxit el nostre futur", ha indicat.

El Príncep ha afirmat que la nova línia d'AVE Barcelona-Girona-Figueres beneficiarà d'una manera molt directa la comarca de l'Alt Empordà i en reforçarà la posició geoestratègica com a centre de comunicacions, la qual cosa ajudarà "sens dubte" a consolidar la vocació turística de la regió com a una de les zones turístiques més importants de Catalunya. El príncep Felip, finalment, ha recordat que aquest nou tram d'alta velocitat forma part del Corredor Ferroviari Mediterrani, un "projecte d'Estat", ha indicat, que ha rebut un suport definitiu després d'haver estat inclòs a la Xarxa Bàsica de Xarxes Transeuropees de Transport.