Cassà de la Selva enguany tindrà una celebració molt especial per la festa major. Es compleixen els 50 anys del seus capgrossos i segons el regidor de Cultura, Joventut, Festes i Comunicació, Eduard Ayach, «volem celebrar-ho de manera molt especial».

El proper diumenge, 15 de juny, al matí, hi haurà una cercavila exclusivament de capgrossos, que des de l´Ajuntament, segons Ayach, «volem que tingui una participació molt especial i que tothom del poble hi participi; per això hem preparat uns capgrossos de cartró amb la intenció que, tant petits com grans puguin participar activament en la cercavila».

Història

Els gegants de Cassà de la Selva es van inaugurar per la festa major del 1959, concretament el 23 de maig. Els gegants varen ser construïts per un reconegut artista olotí: Lluís Carbonell. Xavier Carbonell, fill de Lluís Carbonell, va ajudar el seu pare a construir els gegants de Cassà amb només tenia disset anys però i es va tardar mes d´una setmana fer els preparatius per a la seva inauguració.

Dos geganters de la colla d´Olot es varen desplaçar a Cassà per portar els gegants en la seva primera sortida i ensenyar les arts i els secrets de fer ballar als gegants als futurs geganters cassanencs. L´artífex de la idea de portar els gegants a Cassà va ser l´alcalde, Josep Maria Vidal. El pagament dels gegants es va fer amb una subscripció popular perquè el consistori no podia fer front a dos projectes al mateix temps: en aquell moment s´estava treballant amb el subministrament d´aigua potable.

L´objectiu del consistori era fer alguna cosa original nova, uns gegants diferents. És per això que es va apostar per fer uns gegants egipcis enlloc d´uns de grecs ja que eren més innovadors. El cost de cadascuna de les parelles de gegants va ser de 28.000 de les antigues pessetes (168 € d´ara). El 1964, cinc anys més tard de la inauguració dels gegants sota l´alcaldia de Francesc Nadal es van construir cinc capgrossos que varen costar 12.000 pessetes (72€). Aquests primers cinc capgrossos varen ser: una gla, dos taps de cava i dos egipcis. Els portadors varen utilitzar els vestits originals fins a mitjans dels anys vuitanta del segle XX i portaven cascavells als canells i els turmells i cada capgròs portava un bastó (el dels egipcis, un ventall).

Eduard Ayach ha afegit que també «hi haurà altres actes com la 39 edició de la Nit dels Musics, actuacions de tota mena, concerts, balls, exposicions i actes populars. Això serà per començar el divendres».

El pregó serà el mateix divendres a dos quarts de nou de la nit al pati de Can Trinxeria. Dissabte 14 de juny, i pels que ha explicat el regidor, a les 8 del mati s´obrirà el dia amb les matinades, i les botigues oferiran «tastes» de festa major, hi haurà una concentració de cotxes Seat 600, concert de l´orquestra Montgrins, per acabar el dia amb un correfoc a càrrec dels Diables del Croscat.

Per diumenge els actes són també molt variats i destaca entre ells la cercavila dels 50è aniversari dels capgrossos, que serà a dos quarts de dotze, per seguir amb altres actes que acabaran també amb el tradicional ball de gegants i capgrossos a les set de la tarda i la votació de l´Hereu i la Pubilla a barraques a les deu de la nit. ­Ayach ha recordat que la festa s´allarga fins dimecres.