Més d’un 20% de les famílies de Salt no han aconseguit plaça en el centre públic de Secundària que han preinscrit els seus fills, cosa que significa un total de 49 infants sense plaça en primer opció. Aquestes xifres les va posar sobre la taula ahir l’AMPA del Gegant del Rec de Salt, aprofitant que se celebrava un ple municipal a la nit. De fet, Iolanda Pineda (PSC) i Wilder Palacio (Canviem Salt i el PSC) van preguntar a l’equip de govern respecte a això.

Segons l’Associació, a l’Institut Salvador Espriu 32 nens han quedat sense plaça i a l’Institut Vallvera, 17. L’AMPA va assenyalar que «el malestar entre les famílies saltenques afectades és evident». En canvi, l’INS Salvador Sunyer només ha tingut sis sol·licituds i han quedat 48 places lliures.

Adscripció i estigmatització

Al parer de l'AMPA, aquesta situació es deu a diferents fets. Per una banda, les adscripcions. Dues escoles (Mas Masó i El Veïnat) tenen garantida la plaça en primera opció ja que són les dues úniques que estan adscrites a l'INS Vallvera: 3 línies de Primària i 3 línies de Secundària. La resta de les cinc escoles (La Farga, Santaló, El Pla, Les Deveses i El Gegant del Rec) tenen doble adscripció als altres dos centres, INS Salvador Espriu i INS Salvador Sunyer, fet que a més de no garantir entrar en la primera opció incrementa la segregació de l'INS Salvador Sunyer ja que no és una opció prevista per les famílies: nou línies de Primària i cinc línies de Secundària (tres del Salvador Espriu i dos del Salvador Sunyer).

L'institut Salvador Sunyer compta, al parer de l'AMPA, amb una gran «precarietat» de les instal·lacions des de fa dotze anys en mòduls prefabricats, una forta segregació de l'alumnat a causa, sobretot, de les «incorporacions tardanes i una baixa demanda de les famílies» durant tots els cursos acadèmics (el 2014-2015, cap sol·licitud, l'any passat sis i aquest any sis més). Aquests elements es retroalimenten i, segons l'AMPA Gegant del Rec, també «provoquen una forta estigmatització del centre».

Per aquest motiu, l'AMPA del Gegant del Rec proposa «aturar temporalment les preinscripcions a primer d'ESO a l'INS Sunyer fins que es pugui inaugurar l'edifici de nova creació». També es demana «engegar una campanya informativa que permeti trencar la dinàmica de baixa demanda a l'INS Sunyer, per trencar prejudicis i estereotips i aprofitar per presentar al municipi el nou edifici i que sigui visualitzat com un projecte educatiu nou». Altres propostes són «crear grups addicionals temporals -bonys- als altres dos centres per absorbir tot l'alumnat i modificar les adscripcions de les escoles per garantir l'equilibri entre l'oferta i la demanda.

La regidora d'Educació, Núria Thió (ERC), va intentar explicar el posicionament de l'equip de govern, mentre els pares presents al ple protestaven i intentaven interrompre amb sorolls amb la boca. També van lluir cartells on es llegia: «Solucionem ja la secundària a Salt». Thió va indicar que reclamaran les mesures que calgui a Ensenyament per al Salvador Sunyer fins que no hi hagi nou edicifi. Va assenyalar que ja s'han fet tots els tràmits perquè el Departament pugui construir el Gegant del Rec i perquè «d'aquí a poc» també es pugui construir el del Salvador Sunyer. Respecte a les adscripcions, va mostrar-se oberta a estudiar modificacions, com demana l'Associació, després d'indicar que no se l'havia plantejat fins ara.

Pel que fa a l'estimatizació del centre, el responsable de la comissió multidisciplinària per la transparència i la participació ciutadana, Ferran Burch (IPS-CUP), va assenyalar que el Consell de Ciutat treballa per la imatge del municipi i que incidiran en el tema educatiu.