28 de abril de 2019
28.04.2019
Diari de Girona

El Tarlà giravolta gràcies a un mòbil

El pregó de les Festes de Primavera va anar a càrrec de Meritxell Yanes i David Planas, actors de l'obra teatral «Ventura», que van explicar la llegenda del personatge · Per primer cop, es fa girar la figura amb un mecanisme tecnològic i no manualment

28.04.2019 | 00:16
El Tarlà giravolta gràcies a un mòbil

El Tarlà de Girona ja giravolta després del pregó de Meritxell Yanes i David Planas, actors de l'obra teatral Ventura. Ambdós van explicar en què consisteix la llegenda d'aquest personatge als assistents a l'acte al carrer de l'Argenteria. La penjada del Tarlà dona, cada any, el tret de sortida a les Festes de Primavera de Girona. En aquesta ocasió, però, hi havia una novetat destacada respecte a les anteriors edicions: el mecanisme que fa voltar la popular figura festiva gironina. En lloc de fer-se mecànicament des del primer pis d'un dels edificis d'on penja el Tarlà, es va fer a través d'una eina tecnològica que es controla amb un comandament instal·lat en un telèfon mòbil.

L'Ajuntament va establir un conveni de col·laboració amb la Universitat de Girona fa un parell d'anys per tal de fer recerca al voltant de noves possibilitats de moviment del Tarlà i, d'aquesta manera, poder donar resposta a la necessitat d'evitar l'accés en una propietat privada per fer voltar el personatge.

Fins al dijous 9 de maig –excepte els dies festius-, tothom qui vulgui podrà acostar-se al carrer de l'Argenteria (a l'altura de la font del Pou de la Cadena) i provar el nou mecanisme per fer girar el Tarlà. Allà hi haurà personal tècnic responsable de l'eina de les deu del matí a la una del migdia i de les cinc a les set de la tarda que controlarà el sistema. S'han programat tres velocitats –ràpid, normal i lent- i tres cabrioles específiques.

Professorat i estudiants de l'Àrea d'Enginyeria Mecànica del Departament d'Enginyeria Mecànica i de la Construcció Industrial de la Universitat de Girona (UdG), coordinats per Dani Trias i Jordi Torrent, han creat aquest instrument que permetrà controlar els moviments del Tarlà i fer-lo girar des del carrer. Durant mesos, la figura ha estat instal·lada en un dels edificis de l'Escola Politècnica Superior de la UdG per fer les proves corresponents per testejar les diferents solucions.

El Tarlà és una de les figures més típiques de Girona. Se sol posar al carrer de l'Argenteria pels voltants de Sant Jordi, durant les Festes de Primavera de la Rambla i l'Argenteria. Es tracta d'un ninot penjat d'una barra que reposa entre dos balcons, que fa giravoltes, va vestit de joglar i porta esquellerincs a les puntes del barret. La llegenda explica que fa molts anys al carrer de l'Argenteria hi va haver la pesta i que aquest fet va provocar el tancament de la via pels dos extrems. Per tal de distreure els veïns, la llegenda diu que un veí anomenat Agustí els divertia fent tombarelles. Més endavant va ser cridat per la canalla com a «xato» i finalment s'ha anomenat popularment «Tarlà».

La penjada del Tarlà va estar precedida d'una cercavila amb els gegants i els capgrossos de Girona a càrrec de la Fal·lera Gironina, que va sortir del jardí de la Infància. Part de la imatgeria festiva de la ciutat va recórrer els jardins, la plaça de Catalunya, la rambla de la Llibertat i el carrer de l'Argenteria. Ahir mateix, a la Rambla, també s'hi van instal·lar uns cavallets ecològics. A més, es va fer un taller de «tarlanets», a càrrec de l'associació Baba Babarota.

Trobada de Mulasses

El 5 de maig, la rambla de la Llibertat serà l'escenari de la cinquena Trobada de Mulasses de Girona. A més de la Mula Baba i la Mula Petita de Girona, hi seran la Mulassa de Barcelona, la Mulassa de Mataró, la Mulassa de Mollet de Peralada, l'Haca Traca Almalafa, la Mulassa de Manacor i el Poulain de Montblanc. En el marc de la trobada hi haurà titelles a càrrec de la Mula Baba i una cercavila.

Finalment, del 27 d'abril al 5 de maig, la Mula Baba i la Mula Petita de Girona estaran exposades a l'entrada de l'edifici consistorial, on també es podrà veure un mapa amb la ubicació i la reproducció fotogràfica de totes les mulasses dels territoris de parla catalana.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit