Girona és la capital de província amb una millor estructura del territori. Un estudi sobre mobilitat sostenible elaborat per Idencity situa la ciutat com la millor en el desenvolupament urbà, en la cobertura de transport públic i en la logística urbana i interurbana. L'informe es va fer públic ahir a Barcelona i va ser presentat per l'exalcalde de la capital catalana, Jordi Hereu.

L'estudi ha analitzat 99 indicadors de les 52 capitals de província espanyoles. Girona, doncs, lidera la dimensió que avalua la xarxa de transport públic, de carril bici i altres aspectes de la ciutat, seguida de Barcelona i Sevilla. Madrid se situa en quarta posició, mentre que Lleida, a la cinquena.

Girona també està ben posicionada, a la tercera posició, en qualitat de l'aire, després de Vitòria i Burgos, en un rànquing de 15 que tanca Tarragona i on Madrid i Barcelona no apareixen. Laura Moreno, autora de l'estudi, va reconèixer ahir que en la «guerra de capitals», Barelona surt, en termes generals, més ben posicionada que Madrid, però va voler posar en valor el «rendiment» d'altres ciutats.

Aquestes són les principals dades del primer índex de mobilitat sostenible que ha elaborat Idencity amb la col·laboració de diferents entitats relacionades amb el transport i la mobilitat, que pretén ser un observatori perquè cada ciutat elabori les seves propostes i prengui diferents mesures. Segons Moreno, l'informe recull dotze mesos de feina que permeten concloure les oportunitats de millora de les ciutats i també els seus reptes. Segons l'informe, les 52 capitals se situen entre el 40 i el 60% del rendiment en els diferents aspectes valorats i, per tant, conclou que es pot millorar però actualment s'està en una franja intermèdia.