Des de fa uns dies, treballadors de l’empresa madrilenya Falconers Ibéria s’estan fent notar a la plaça Poeta Marquina de Girona amb uns estris estrafolaris que tenen l’objectiu de foragitar els estornells dels arbres de la zona. En una mà es mouen amb una pistola que dispara un llum a l’estil d’un làser però més ample i enfoquen a les branques i fulles dels arbres. A l’altra mà hi tenen uns petits megàfons que produeixen un soroll estrident que més d’un vianant pot confondre amb la música d’algun tipus d’atracció infantil. L’adjudicatària va guanyar el concurs al qual s’hi van presentar tres ofertes més i haurà de fer el servei durant quatre anys. L’import global que pagarà l’Ajuntament és de 19.358,79 euros. El servei a prestar consisteix en el seguiment de la població i control dels llocs de joca o dormidors d’estornells des de l’arribada dels primers exemplars procedents del nord d’Europa, mitjans-finals d’estiu i fins que marxen amb el fred de l’hivern, juntament amb les actuacions de foragitament durant els períodes de major incidència per molèsties ciutadanes, afectació al patrimoni cultural i al mobiliari urbà, i risc de salut pública.

El sistema per fer fora les aus és amb sons d’alarma i de depredadors, elements piroòptics mòbils tipus làsers, elements pirotècnics, caixes trampa, vols d’aus rapinyaires, o d’altres metodologies tècnicament viables i amb eficàcia provada. En breu es podrien llançar petards. Abans però caldrà establir quins dies i quines hores, per poder avisar amb cartells informatius els veïns de la zona afectada. La idea és activar la pirotècnia el 13, 14 i 15 d’octubre a la plaça de Poeta Marquina.

Dos treballadors amb làsers i megàfons a Poeta Marquina MARC MARTÍ

Els punts d’actuació de l’empresa, inicialment són deu: la plaça Poeta Marquina, la plaça Diputació, l’espai entre els carrers Fontanilles i Doctor Gaspar Casal, la plaça Calderers, el carrer Cristòfol Grober, el carrer Santa Clara, l’encreuament dels carrers Narcís Monturiol amb i Santiago Russinyol, l’espai del carrer Santa Eugènia a tocar de Can Ninetes i la plaça Miquel Coll. El llistat però és ampliable a d’altres punts que es puguin detectar.

El terra, el sostre dels vehicles aparcats i els contenidors són testimoni de les afectacions que produeixen els estornells amb les defecacions massives i, per això, el regidor de Sostenibilitat, Martí Terés, ha explicat que l’objectiu «és dispersar les aus». Terés apunta que estan satisfets de la campanya de l’any passat per foragitar els estornells amb la combinació de diferents mètodes i que per això, enguany han tornat a treure a concurs per seguir amb el mateix objectiu.