L'acte institucional de la Diada de Catalunya a Girona ha posat en relleu aquest matí la «capacitat de resiliència com a país» davant de les situacions «adverses» que s'ha trobat Catalunya per avançar cap a la independència. L'esdeveniment, organitzat conjuntament per l'Ajuntament de la ciutat, la Diputació i la Delegació del Govern, ha comptat amb els parlaments del vicealcalde, Quim Ayats, el president de la Diputació, Miquel Noguer i la delegada del govern a Girona, Laia Cañigueral, que ha reivindicat la necessitat de «treballar plegats per aconseguir un estat propi que doni la millor resposta a les necessitats dels ciutadans i ciutadanes».

El saxofonista olotí, Dani López, ha sigut l'encarregat d'obrir l'acte, celebrat al Pati de les Magnòlies de l'edifici de la Generalitat a Girona, amb la interpretació del Cant dels Ocells al so únic del seu saxo. Seguidament, Quim Ayats ha agraït la presència de la consellera d'universitats, Gemma Geis, de la consellera de Treballs, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, del rector de la Universitat de Girona, Quim Salvi, i també del centenar de persones que han omplert el pati a les onze del matí. "És bo que avui siguem molts", ha dit.

Al llarg del discurs, ha fet èmfasi a l'anhel d'un futur lligat a la llibertat, recordant la història de Catalunya i assenyalant que "només en una democràcia plena hi pot haver llibertat". "El camí a escala nacional és un estat lliure i independent, que faci ús de les eines i recursos per fer front a les desigualtats i garantir la igualtat d'oportunitats entre ciutadans", ha manifestat. Aquest camí s'ha de fer des de totes les administracions i tots els nivells, ha explicat, a través d'impulsar l'economia, la creativitat i la innovació per "promoure una societat democràtica, sana i inclusiva". Com a ciutat, ha destacat que l'objectiu és continuar essent "referent" en qualitat de vida al segle XXI.

Miquel Noguer ha volgut destacar la resposta "serena, pacífica i multitudinària", que ha de tenir el país en dies com el d'avui, i ha demanat que ningú es quedés a casa: "hem de mostrar la imatge de poble unit que continua insistint en el que vol i no es rendeix". Fins i tot ha citat Lluís Llach fent referència a un "poble tossudament alçat". En aquesta línia, Cañigueral ha expressat que cal "remar plegats" per aconseguir els reptes "importants", fent palès en posar el país "per davant de la individualitat". Tot plegat, en un discurs confeccionat entorn dels deu anys de guerra de Successió en territori català i els 13 mesos de setge a Barcelona el 1714, i volent destacar la "resiliència del poble català".

Els tres representants han posat de manifest la situació actual de crisi energètica i els estralls de dos anys de pandèmia, que generen "preocupació i incertesa". "No perdem el nord", ha dit Noguer, mentre que Cañigueral ha assenyalat que "cal que ens entossudim per tirar endavant com a poble i fer-nos dignes de qui ens ha precedit".

Després de les paraules dels representants, Dani López ha posat la nota final a la vetllada amb la interpretació de l’Hereu Riera amb la guitarra i, per cloure l’acte, tots els presents l'han acompanyat cantant a l’uníson Els Segadors, amb un crit final de "visca Catalunya lliure".