Salellas s'estrena al despatx d'alcaldia: "El govern no dependrà dels interessos de Barcelona ni Madrid"

El nou alcalde de Girona espera que l'Estat no els tracti "com una província qualsevol"

VÍDEO | Primer dia de Salellas al despatx d'alcaldia

ACN

ACN

L'alcalde de Girona, Lluc Salellas, assegura que el tripartit independentista Guanyem-Junts-ERC serà "un govern que no dependrà dels interessos de Barcelona ni Madrid", que se centrarà "especialment en la ciutat" i en la "defensa del país". Salellas, que s'ha estrenat al despatx d'alcaldia, ja avança que seran "actius" per reivindicar les aspiracions de Catalunya i creu que tots els consistoris "haurien de tenir com a prioritat el dret a l'autodeterminació, la llengua, la cultura i l'educació en català". L'alcalde, que preveu dur el cartipàs a ple la setmana vinent, admet que parlaran amb l'Estat, perquè "malauradament" hi ha projectes a resoldre -com plaça Espanya o l'arxiu- i espera que no se'ls tracti "com una província qualsevol".

Lluc Salellas ha començat el dia amb un hàbit que li agradaria mantenir: portar les seves dues filles a escola. Després, s'ha encaminat cap a l'Ajuntament, on s'ha començat a coordinar amb el personal d'Alcaldia i de Secretaria "per poder posar en marxa el més ràpid possible el nou govern". L'alcalde de Girona preveu que entre dimecres i dijous ja estigui "tot nomenat".

A partir d'aquí, Salellas explica que s'està "posant al dia" amb allò que li pertoca com a alcalde. Durant el matí, però, els tres caps visibles del tripartit han anat a saludar els treballadors municipals de les diferents àrees. Lluc Salellas (Guanyem), Gemma Geis (JxCat) i Quim Ayats (ERC) han anat recorrent l'ajuntament per conèixer-los i posar-se a la seva disposició en allò que necessitin. "Perquè l'escolta, el diàleg i parlar amb el personal de la casa m'agradaria que fos el segell d'aquest govern que a partir d'avui comença a Girona", ha precisat l'alcalde.

Salellas és conscient que està al capdavant de l'únic ajuntament independentista que hi ha a les quatre capitals catalanes. Perquè tant els de Barcelona -amb els moviments a darrera hora de dissabte- com el de Lleida i Tarragona estan encapçalats pel PSC. "Per a mi és un orgull representar un govern que no dependrà dels interessos de Barcelona ni de Madrid, que se centrarà especialment en la ciutat", subratlla. I també, precisa, ser alcalde d'una Girona que també "defensarà els interessos del país".

"Per tant, aquestes dues idees, no dependre dels poders de l'Estat ni de l'Íbex 35, i al mateix temps centrar-nos en la ciutat, seran els dos eixos vertebradors que tindrà el govern de Girona", afegeix. I aquí, Lluc Salellas ja avança que el tripartit independentista serà "actiu" a l'hora de reivindicar "sempre que faci falta" les aspiracions de Catalunya. "Si cal jugar un paper en aquest sentit, ho farem; per posar en relleu la feina, la visió política, la catalanitat, la llengua i el país que tenim, i que volem que sigui lliure al més aviat possible", afirma.

"Drets bàsics"

L'alcalde de Girona assegura que "l'eix nacional, la llengua, la cultura catalanes i el dret a l'autodeterminació" són "drets bàsics i col·lectius" que tots els ajuntaments haurien de defensar. Lluc Salellas no entra a valorar pactes –"se'm fa difícil fer-ho als 947 municipis", precisa- però sí que diu que, "independentment de qui formi els governs", tots els consistoris haurien de tenir "com una prioritat" damunt la taula la defensa de Catalunya.

"En aquest sentit, espero que a banda dels pactes, el dret a l'autodeterminació, la llengua, la cultura i l'educació en català es defensin des dels governs municipals", afirma. I subratlla: "Nosaltres ho farem, i treballarem perquè tota l'àrea urbana, i en tot aquell espai on Girona pugui influir, també es faci".

Exigència a l'Estat

El tripartit independentista mantindrà la mateixa línia que ha dut a terme fins ara el consistori amb la monarquia. És a dir, que no té cabuda a la ciutat. Pel que fa al govern de l'Estat, l'alcalde explica que "evidentment" caldrà tenir-hi relació, perquè "hi ha elements que malauradament ens obliguen a fer-ho i temes pendents per resoldre". I aquí posa com a exemples projectes com la reforma de plaça Espanya o el nou Arxiu Provincial.

"Tant amb aquests com en d'altres ens hem de poder posar d'acord i desencallar-los durant aquest mandat; per tant, haurem de parlar i negociar", diu en referència al govern espanyol. L'alcalde de Girona, però, sí que espera que l'Estat no menystingui la ciutat ni tampoc el territori.

"De la mateixa manera que els gironins i gironines hi paguen impostos, i per tant l'Estat funciona també gràcies a ells, esperem que no se'ns tracti com una província qualsevol o com la més allunyada i la que menys compta", diu. "Sinó que s'hi destinin els recursos que no s'han invertit durant anys; i això ho exigirem, perquè els gironins i gironines s'ho mereixen", afirma Lluc Salellas. I aquí, reclama que es modernitzi la xarxa ferroviària, perquè no pot ser "que una de les principals demarcacions amb l'economia més forta, i amb més mobilitat, tingui les infraestructures que té".

El cartipàs, la setmana que ve

Lluc Salellas espera que el nou cartipàs pugui aprovar-se ja entre principis i mitjans de la setmana que ve. Aquests dies, concreta, es reunirà amb l'oposició per acabar de treballar la proposta que es vol portar a ple. Paradoxalment, però, aquest no serà el primer ple amb el consistori sorgit del 28-M. Perquè aquest dijous, i com que la llei hi obliga, s'haurà de celebrar el que farà el sorteig de les meses per a les eleccions generals del 23-J.

Pel que fa al cartipàs, l'alcalde de Girona explica que el secretari municipal ja està "treballant amb l'organigrama" que va consensuar el tripartit, i que hi ha "petits detalls que s'han d'acabar de concretar". La proposta que van consensuar Guanyem, JxCat i ERC fixa que Gemma Geis sigui vicealcaldessa, que el nou govern tingui sis tinències d'alcaldia i que hi hagi àrees compartides (amb presència de regidors d'unes i altres formacions).

Salellas explica, però, que també vol parlar amb l'oposició per pactar qui seran els seus representants als diferents organismes municipals. I especialment, amb el PSC. "Perquè havent estat la força més votada ha de tenir representació als diferents organismes, i nosaltres li volem proporcionar; en té la legitimitat i se li ha de respectar com a principal grup de l'oposició", diu en referència a la candidatura de Sílvia Paneque.

Per últim, però, l'alcalde de Girona no concreta encara com quedaran els assessors. "Quan arribi la proposta de cartipàs, hi haurà la proposta d'assessors", es limita a afirmar Lluc Salellas.