Girona+Neta recull més d'un centenar de xeringues al mes a la via pública

Se n’han localitzat 25 de cop a la part alta del parc de Vista Alegre, i també hi ha punts on se’n poden trobar un centenar cada mes

Xeringues al barri de l'Eixample.

Xeringues al barri de l'Eixample. / DdG

Josep Coll

Josep Coll

Girona+Neta recull un centenar o més de xeringues en diferents punts de la ciutat en un període d'un mes. En el passat ple municipal, el regidor d’Acció Climàtica, Sergi Cot, va admetre que a Girona hi ha «un descontrol» amb la presència de xeringues a alguns «punts crítics». Se n’han trobat de forma puntual als jardins de Pablo García Cortés -més conegut com a jardins d’en Pablito- del carrer del Carme, al cementiri Vell o als lavabos de la plaça de Santa Eugènia. També al carrer Palol d’Onyar, en el sector industrial del barri de Vila-roja, on «l’acumulació de xeringues fa tenir problemes de salubritat pública», va lamentar la regidora del PSC, Cristina Cots, en aquest mateix ple municipal.

Així mateix, es van trobar vint-i-cinc xeringues d’una tacada a la part alta del parc de Vista Alegre, un lloc on no n’hi ha de forma habitual. A banda, en els últims mesos també se n’han trobat a la zona dels horts de l’Onyar, a Girona Est, als barris de Mas Ramada i Germans Sàbat o, fins i tot, a diferents patis d’escoles.

Cot va detallar que «el tema de les xeringues és molt gros i molt greu» i que abans d’entrar a l’equip de govern «no en tenia constància». Per això, l’Ajuntament de Girona treballa per fer «una prospecció de les zones obertes de consum del municipi amb l’objectiu de valorar les possibilitats d’implementar mesures de reducció de danys en un futur no llunyà». O sigui, per reduir-ne la presència. Tot això es fa en el marc del Pla Local d’Acció sobre Drogues i Addiccions vigent, des de Promoció de la Salut.

«No consta l’ús de fentanil»

Sergi Cot també va afirmar que a Girona, de moment, «no consta» l’ús del fentanil, que seria «una autèntica bomba atòmica». Cot va dir que aquesta droga ja ha arribat a llocs com Barcelona i és un tema que «preocupa bastant» a l’Ajuntament.

El fentanil és un opioide sintètic que fa «estralls», sobretot, a poblacions dels Estats Units. En tot cas, hi ha el fentanil farmacèutic, que es pot trobar en el mercat de drogues, i el fabricat il·legalment. A baixes dosis, aquesta droga pot ser letal, ja que és cent vegades més fort que la morfina i cinquanta vegades més potent que l’heroïna

El fentanil és la principal causa de mort per sobredosis a les grans ciutats dels Estats Units i en els últims anys s’han produït desenes de milers de morts a causa del consum d’aquesta droga.