Inicien els passos per crear a Girona una Àrea de Promoció Econòmica Urbana

Pretén dinamitzar comercialment una zona i aviat s’iniciarà un procés participatiu on els establiments votaran 

La botiga al carrer, a Santa Clara, el passat mes de juny.

La botiga al carrer, a Santa Clara, el passat mes de juny. / Marc Martí Font

Josep Coll

Josep Coll

Girona Centre Eix Comercial, conjuntament amb l’Associació d’Hostaleria de Girona i l’Ajuntament de Girona, treballa per constituir una Àrea de Promoció Econòmica Urbana (APEU). Aquesta és una llei de la Generalitat per dinamitzar i donar activitat a una zona en concret de la ciutat. La creació d’un APEU és un dels grans reptes que es va marcar Girona Centre Eix Comarcial quan va canviar la presidència a principi d’any, amb Mercè Ramírez de Cartagena al capdavant.

Fa un temps que l’Ajuntament de Girona va treure a contractació el servei de consultoria per dur a terme l’elaboració del disseny i la implementació del procés participatiu per a la constitució de l’APEU, amb un pressupost de 18.073,62 euros. En primer lloc, es farà el servei de consultoria amb un tècnic de grau superior i un altre de grau mitjà. En aquesta primera fase, s’ha estructurat l’APEU i quina zona de la ciutat comprendrà. També s’han fet els estatuts, el pla econòmic i la proposta de conveni entre l’Ajuntament de Girona i l’entitat gestora.

En aquest sentit, el consistori s’encarregarà de recaptar la quota de tots els establiments comercials i de restauració, entre d’altres, que formin part de l’APEU. L’objectiu, segons Mercè Ramírez de Cartagena és que les grans franquícies «s’involucrin» amb la zona. I és que «paga qui s’aprofita de l’activitat», afirma Ramírez de Cartagena. Així, tots els locals que estiguin dins l’àrea hauran de pagar la quota. Tanmateix, pagaran una quantitat o una altra dependent dels metres quadrats que tingui l’establiment.

Procés participatiu

Ramírez de Cartagena va confirmar que aquesta primera fase anava per «bon camí», però tot això no serà realitat si no s’aprova en un procés participatiu. En aquest, s’identificarien les necessitats i objectius concrets d’aquest APEU, així com s’organitzaran jornades, reunions i tallers entre tots els agents implicats en aquest procés participatiu. Tot això acabarà amb una votació en la qual s’haurà de decidir sobre la implantació de l’APEU.

La creació de l’APEU té per objectiu promoure la participació dels agents econòmics en la configuració i gestió del model comercial, industrial i de serveis. En aquest sentit, es vol dotar a l’entorn urbanístic comercial una imatge de qualitat, que sigui còmode, segur, agradable i accessible a l’hora d’anar a comprar, promocionant i protegint de forma especial aquells comerços emblemàtics, els verds i els de quilòmetre zero.

A part, també es vol impulsar i captar noves inversions i projectes relacionats amb el sector comercial, activar i reforçar la competitivitat empresarial del sector i poder fer front als reptes de futur, posicionar Girona com a ciutat de compres en l’àmbit nacional i internacional o millorar la informació, comunicació i col·laboració entre diferents agents implicats en la ciutat. Entre ells, els comercials, turístics, empresarials o culturals.

Prova pilot

Mercè Ramírez de Cartagena detalla que la idea amb aquest APEU és fer una «prova pilot en una zona que no sigui molt ample». El temps que duraria l’àrea seria cinc anys, tot i que l’objectiu, un cop passat aquest temps, és poder ampliar-ho. «Si funciona aquesta zona, s’estudiaria fer més àrees a la ciutat o ampliar aquesta de la prova pilot», explica la presidenta de Girona Centre Eix Comercial.

En tot cas, aquesta prova pilot, si s’acaba aprovant en el procés participatiu, serviria perquè «Girona fos més xula del que és», explica Ramírez de Cartagena i afegeix que serviria per «atreure gent i que la zona sigui més ben estructurada, neta segura i amb més activitat». «La idea és que quan una persona entri a la zona, pensi que allà passa alguna cosa diferent», sentencia.

Subscriu-te per seguir llegint