El Fòrum Gastronòmic de Girona presentarà una nova poma adaptada al canvi climàtic

Els sabors del mar i la muntanya, eixos de l'esdeveniment que se celebrarà de l'11 al 13 de març

Els aliments de cinquena gamma, l’adaptació de la cuina a la climatologia, el pa de tramuntana i el senglar seran els principals protagonistes

Hi participaran els germans roca, Ferran Adrià, paco Pérez, Fina Puigdevall i Eduard Xatruch

l congrés parlarà de la vinculació del benestar emocional i la cuina

La poma Tutti, capaç d'aguantar temperatures de fins a 45 graus.

La poma Tutti, capaç d'aguantar temperatures de fins a 45 graus. / IRTA

Tapi Carreras

Tapi Carreras

La ciutat de Girona comença a escalfar els fogons per la desena edició del Fòrum Gastronòmic de Girona. Serà una edició amb els sabors del mar i de la muntanya com a eix vertebrador. Hi haurà diferents aliments que seran els protagonistes d’aquesta edició.

Per una banda, els de cinquena gamma (aquells que han estan precuinats o semielaborats i envasats i es presenten a punt per ser consumits). Per una altra, la cuina adaptada al canvi climàtic, per exemple, amb una nova varietat de poma sota el nom deTutti que aguanta als 45 graus de temperatura. També altres aliments com el pa de tramuntana o el senglar i la cuina de caça.

El certamen gastronòmic es farà el de l’11 al 13 de març al Palau de Fires i a les carpes del Camp de Mart del parc de la Devesa.

Les xifes i els xefs

Durant tres dies conviuran prop de 150 ponents i 160 expositors amb un centenar d’activitats i concursos en diversos espais. L’esdeveniment comptarà amb la presència, entre d’altres, dels germans Joan, Josep i Jordi Roca (El Celler de Can Roca), Fina Puigdevall i Carlota i Martina Puigvert (Les Cols), Paco Pérez (Miramar), Anna Bellsolà (Baluard), Eduard Xatruch (Disfrutar) i Ferran Adrià (elBullifoundation).

El futur de la gastronomia i de la sala s’abordarà en un debat moderat pel periodista Jordi Aparicio i que portarà com a títol «Next Generation», que servirà com a punt de trobada de joves professionals que oferiran el seu punt de vista sobre l’ofici a curt, mitja i llarg termini. Els germans Roca protagonitzaran una sessió de showcooking, com també faran Paco Pérez (Miramar), Eduard Xatruch (Disfrutar) o Lotfi Bousatta (El cul del món), aquest últim per parlar de la cuina marroquí.

Les ostres de Delta, el futur de les postres, la relació entre la gastronomia, la cultura i el turisme, i el paper que hi té la dona, seran d’altres elements que es tractaran durant tres dies.

Un altre nom propi és el de Ferran Adrià, que compartirà amb els assistents la seva visió sobre els factors i valors que es necessiten per tenir èxit a dia d’avui en el món de la restauració. I rebrà el premi El Sabor del Mediterrani.

Xerrades

Simposis, diàlegs, debats, tastets, concursos i activitats es repartiran en diversos espais durant el Fòrum Gastronòmic de Girona. A l’Auditori Gastronòmic hi participaran professionals amb un reconegut prestigi estatal i internacional, que oferiran sessions de cuina en directe, diàlegs i tastets per descobrir les novetats del sector. La Barra Gastronòmica permetrà una interacció entre el ponent i el públic assistent a partir de debats, demostracions i showcooking per descobrir, tastar i conèixer de primera mà productes de proximitat. Una de les novetats principals d’aquest any és l’Aula Sala, un espai obert, dinàmic i diàfan que servirà com a escenari per a debatre, reflexionar i adquirir nous coneixements amb la cuina i la gastronomia com a eixos principals. A tots tres s’hi afegeixen l’Espai de tast Girona Excel·lent, l’Espai Cafè i l’Espai Vi.

 Els sabors del mar i de la muntanya és l’eix vertebrador d’aquesta edició del certamen i en parlaran dos xefs de renom i representants de les comarques gironines com ho són Paco Pérez (Miramar) i Fina Puigdevall (Les Cols) en un diàleg que moderarà Carme Gasull. És un dels plats forts d’un programa que també oferirà un simposi amb el senglar com a protagonista. Joan Roca (El Celler de Can Roca), el veterinari Juan Zandío i Marc Puig-Pey i Toni Massanés (Fundació Alicia) parlaran sobre l’actual situació d’aquest animal i la problemàtica que se’n deriva, intentant trobar solucions a partir d’incloure’l a la gastronomia.

Un exemple el presentarà Roca, que ha creat un xuixo de senglar. Monogràfic també per al pa, un altre tema rellevant i que comptarà amb la participació d’Anna Bellsolà (Baluard), Marta Reyes, Mia Font (president del Gremi de Flequers), Joan Serra (IRTA – Mas Badia), Àngel Segarra (Gremi de Flequers Artesans de les Comarques Gironines) i Joan Morillo (Divinum). Es mostraran les diferents varietats de pa obtingudes a partir de la recerca, tot parlant del renaixement d’aquest aliment i del seu paper a l’hostaleria.

 L’actual context de canvi climàtic i com s’hi poden adaptar els aliments també serà un dels temes principals. En aquest sentit, al Fòrum s’hi presentarà la Poma Tutti, una varietat que s’ha desenvolupat durant les dues últimes dècades a Catalunya i que és capaç de suportar altes temperatures. La sessió comptarà amb la participació de Joan Bonany (IRTA – Mas Badia) i el periodista Salvador Garcia-Arbós (director de continguts del Fòrum). Es parlarà igualment dels aliments de 5ª gamma, aquells que han estan precuinats o semielaborats i envasats i es presenten a punt per ser consumits, en un simposi amb menú inclòs. Ramon Guardia (Gastroeuphoria), Jordi Vilà (Alkimia), Toni Izquierdo (Mas dels Arcs), Josep Soler i Miquel Fluvià (Pibernat) seran els encarregats de presentar aquest tipus de productes, d’explicar els seus avantatges i de respondre a alguns dels prejudicis existents. 

Concursos

No hi faltaran els tastets d’una àmplia varietat de productes, com ara la cervesa, la ginebra, el cafè, les infusions ecològiques o els aliments que formen part del segell Girona Excel·lent. El programa també comptarà amb diferents concursos: el millor steak tartar de l’Estat, la millor mona de pasqua, tajines (plat tradicional de la gastronomia magribí) o el pa de tramuntana com a protagonistes.

A l’acte de presentació de l’esdeveniment, aquest dilluns, la directora d’acció climàtica, alimentació i agenda rural de la Generalitat, Elisabet Sánchez, va posar en valor que a Catalunya hi ha gran varietat de productes i va reivindicar Catalunya com a país on «el menjar no és només alimentar-se sinó també plaer i cultura». La vicealcaldessa de promoció Econòmica, Gemma Geis, va   destacar l’espai al benestar emocional» que hi haurà al Fòrum que considera «un pas important cap a la consciència sobre la relació entre la salut mental i l’alimentació molt alineat amb les polítiques que impulsa des de la regidoria de Benestar Emocional creada aquest mandat. El president de la Diputació, Miquel Noguer, va exposar que «si la gastronomia i els productes agroalimentaris van agafats de la mà, serà beneficiós per a tots plegats. Permetria estimular l’economia circular i sostenible, i reforçar encara més el sentiment d’identitat cap a l’exterior. Ho tenim molt clar a la Diputació de Girona i per això, fa una dècada, vam crear el segell Girona Excel·lent».

El director de continguts del Fòrum, Salvador Garcia-Arbós, va esmentar l’origen d’aquests trobases per parlar sobre aliments i va posar sobre la taula el nom de l’empresari de Cassà Gerard Vilà que el 1995 va impulsar el Fòrum Culinari Pirineu-Mediterrània. També aquell any va néixer el primer Firatast, a càrrec de l’empresari d’Incatis Jami Mamatala. I va posar de relleu la importància de les sobretaules com a element antiestrès. «També és important amb qui menges», va dir.

Paral·lelament, el 1999 va veure la llum a Vic el Fòrum Gastronòmic, un projecte impulsat per Jaume Von Arend i Pep Palau. Tots dos van arribar a una entesa amb l’organització del Firatast per portar el Fòrum a Girona l’any 2007. Del 17 al 21 de febrer d’aquell any va tenir lloc la seva primera edició, oferint a la ciutat any rere any un programa amb ponències i sessions magistrals a càrrec de cuiners i professionals de la gastronomia amb prestigi mundial.

 Passades les set primeres edicions a la capital gironina, l’any 2020 Incatis SL va arribar a un acord per adquirir la marca comercial Fòrum Gastronòmic Girona i d’aquesta manera l’empresa va passar a ser-ne l’únic organitzador. Un altre pas endavant que ha confirmat aquest certamen com la gran trobada de la gastronomia i la restauració de la demarcació amb altaveu internacional, que ha anat creixent amb el pas dels anys i que s’ha consolidat com un esdeveniment de referència en aquest sector.

El director de continguts del Fòrum Gastronòmic, Salvador García-Arbós, amb representants de les administracions en la presentació del fòrum

El director de continguts del Fòrum Gastronòmic, Salvador García-Arbós, amb representants de les administracions en la presentació del fòrum / Aleix Freixas