El Canal buscarà com fer un circ més sostenible amb un gran projecte europeu

El Centre d’Arts Escèniques de Salt participa en l’EKO-Pirineus, una iniciativa de tres anys de durada amb un pressupost d’1,8 milions d’euros

El Canal de Salt participa en un projecte europeu per promoure espectacles de circ amb una petjada de carboni menor

ACN

Alba Carmona

Alba Carmona

Com es pot mitigar l’impacte ambiental que suposen els desplaçaments d’espectadors per veure un espectacle, com s’han de gestionar els espais de circ o com aconseguir que les gires dels artistes circenses tinguin un valor real pel territori i, per tant, els viatges guanyin sentit, són algunes de les preguntes que intentarà respondre El Canal de Salt amb un gran projecte europeu. EKO-Pirineus, una iniciativa que vol promoure la creació d’espectacles de circ contemporani més sostenibles, té catorze socis d’una banda i l’altra de la frontera amb el Centre d’Arts Escèniques de Salt, la Central del Circ i la Xarxa Transversal, que agrupa ciutats mitjanes com ara Girona, Figueres i Olot, per la part catalana.

Amb un pressupost total d’1,8 milions d’euros i tres anys de durada, el projecte comptarà amb formacions i acompanyament per a professionals per ajudar-los a repensar la seva feina amb una mirada més verda i també oferirà residències per crear espectacles.

Des de l’arrencada de la nova etapa de El Canal, després d’anys aturat, l’equipament saltenc ha situat el circ entre les seves prioritats i, de cares al futur, vol adequar un espai per aquesta disciplina a les naus Guixeres. Ara fa un pas més per consolidar-se com un dels grans centres de creació escènica del país amb el primer projecte internacional d’aquesta nova etapa, una iniciativa liderada per La Grainiere, un espai d’experimentació circense de Tolosa de Llenguadoc. Compta amb la participació de socis com ara diverses administracions del País Basc, l’Aragó, Occitània i Nova Aquitània o el Ballet Malandain de Biarritz i una quarantena d’organitzacions associades, entre elles Fira Tàrrega. 

L’ecologia i la cooperació entre territoris seran els eixos del projecte, que vol treballar per «reduir l’impacte del circ sense deixar de fer-ne ni de viatjar, perquè el circ ha de ser un eco del món», segons el portaveu de La Grainiere, Jean-Marc Broqua. «Cooperar vol dir no saber res, experimentar conjuntament i fer descobriments plegats», afegeix Broqua sobre la iniciativa, finançada en un 65% per fons europeus i la resta pels territoris implicats. La part catalana hi aportarà 305.000 euros.

Segons detalla Broqua, el major impacte ambiental del circ contemporani prové de la mobilitat del públic, per això un dels objectius de l’EKO-Pirineus serà garantir un accés més net per part dels espectadors. 

Per altra banda, hi ha la millora d’eficiència energètica dels espais i reduir la petjada que suposa el desplaçament de les companyies, amb gires més sostenibles que «espremin al màxim» les estades dels artistes amb tallers i activitats que incideixin al territori, segons indica Laura Cuenca, de la Xarxa Transversal, que fa anys que coordina gires per localitats relativament properes.

El projecte es posarà en marxa a l’abril, amb les primeres formacions per a professionals circenses que ja formaran part de les programacions d’estiu dels municipis de la Xarxa Transversal. Al juny s’obrirà la convocatòria per a les companyies que rebran un acompanyament global des de l’inici del procés de creació dels espectacles, amb assessorament i residències, i fins a la difusió i exhibició.