La història creada per carles vivó i emili massanas afirma que un monstre amb semblança de cocodril i ales de papallona neda pel riu Onyar les nits de lluna plena. I que només la poden veure els gironins més sensibles. Però la colla gegantera Fal·lera Gironina va fer aparèixer la «cocollona» enmig d´una fina pluja.

La Fal·lera era enguany l´encarregada de llegir el pregó i de fer l´espectacle posterior. Va haver de lluitar contra la pluja que al final no va ser un obstacle per acabar ovacionats pel públic que es refugiava entre els paraigües.

El pregó va servir per reivindicar l´existència i el significat de la colla gegantera. I també per explicar què són: «Un conglomerat de gent amb una base estable des dels seus inicis, ara fa just deu anys, i una altra part de gent que va, que ve, que torna, de pares que porten els seus fills i de fills que porten els seus pares». Un grup on hi ha «blancs, negres, marrons, a ratlles,a topos (...) adults, joves, nens». Un col·lectiu on hi pot ser present tothom: «gironins de Girona, gironins de Celrà, gironins de Salt, de Cassà, del Senegal, de Mali, i fins i tot, en podríem tenir algun de Madrid», van assegurar tot bromejant.

El pregó va incorporar alguns tocs d´humor com per exemple el fet d´haver de declarar-se «monàrquics» tot i que alguns membres són republicans pel fet que un dels gegants que porten és precisament el Rei Carlemany.

També van saber aprofitar la poca duració del discurs per mostrar els seus recursos: «La Fal·lera no serveix per fer grans pregons. Som gironins, què hi farem! ni millors ni pitjors». Això sí, van recordar que «la gent que no coneix els gironins, que ens critica, tergiversa, calumnia i oprimeix, tingui una cosa molt clara: facin el que facin, nosaltres continuarem fent ballar els gegants, caçant bolets i que ningú gosi tocar-nos ni el xuixo ni la botifarra dolça».

I és que aquest, és l´any de la Fal·lera. I no només pel pregó i per l´espectacle La Cocollona. Abans ja van animar la cercavila prèvia al pregó i avui al matí hauran despertat els gironins amb les matinades. I encara se´ls tornarà a veure en diferents esdeveniments previstos en la programació.