El pols per l'Oscar al millor actor entre Michael Keaton i Eddie Redmayne suposa un dels grans dilemes a la 87 edició dels guardons, si bé el britànic ha pres avantatge després de les seves victòries en els BAFTA i, especialment, en els premis del Sindicat d'Actors dels EUA (SAG).

No obstant això, i malgrat que Redmayne juga la carta d'interpretar a un visitant humà (Stephen Hawking), la balança es pot decantar per Keaton si els acadèmics decideixen recompensar el retorn triomfal d'un dels seus actors més estimats després d'anys pràcticament desaparegut.

Michael Keaton, capaç de volar sense les ales de Batman

Els ulls de Keaton van omplir de misteri a Batman a les primeres encarnacions del superheroi a la gran pantalla a les ordres de Tim Burton, amb qui va treballar prèviament en "Beetlejuice" (1988) convertint-lo en icona.

No obstant això, en aquesta època el seu talent mai va ser reconegut tot i les interpretacions de gran calat emocional com "Mi vida" (1993) i va passar inadvertit durant més d'una dècada després de les seves aparicions en obres de Quentin Tarantino ("Jackie Brown", 1997 ) o Barbet Schroeder ("Medidas desesperadas", 1998).

A "Birdman" i als seus 63 anys, encarna una estrella acabada del cinema de superherois que vol ressorgir dirigint, escrivint i protagonitzant una obra de Broadway. Amb el Òscars en competició, és hora de comprovar si la realitat supera un cop més la ficció.

De moment la seva impecable interpretació li ha proporcionat el Globus d'Or, en categoria de comèdia, el Gotham o els premis dels crítics de Londres, Nova York, San Francisco, així com el National Board of Review.

Eddie Redmayne, el retrat portentós d'una cruel malaltia

Als seus 33 anys i amb la seva primera nominació sota el braç, Redmayne podria endur-se el guardó per interpretar a Stephen Hawking, el cèlebre astrofísic britànic que viu postrat en una cadira de rodes i sense possibilitat de parlar a causa de la malaltia de la motoneurona -relacionada amb l'esclerosi lateral amiotròfica-.

Redmayne té al seu favor el fet d'encarnar una figura real i interpretar un paper de discapacitat, factors decisius històricament per l'Acadèmia de Hollywood. A més, els vencedors dels SAG i els dels Oscars en el camp de millor actor han coincidit de ple en l'última dècada.

A l'actor se li pot veure actualment en un registre completament diferent a la cinta de ciència ficció "El destino de Júpiter", dels germans Wachowski, i roda en aquestes dates "The Danish Girl", de Tom Hooper, sobre la vida del pintor danès Einar Wegener.