Cada 31 de març se celebra la jornada commemorativa d’un dels monuments més emblemàtics, idíl·lics i romàntics del Planeta Terra. Avui, és el Dia Internacional de la Torre Eiffel. Inaugurada el 6 de maig de 1889, la que és la icona per excel·lència de la capital francesa, es va construir amb motiu de l’Exposició Universal i en homenatge al centenari de la Revolució Francesa de 1789. Per celebrar la jornada, et presentem les millors dades i curiositats del monument:

Va ser l’edifici més alt del món

Amb 300 metres d’altura, va tenir el títol de l’edifici més alt del món durant 41 anys. Aquest honor es va acabar quan es va construir a Nova York l’Edifici Chrysler l’any 1930. Això no obstant, continua sent l’edificació més alta de París i ocupa la cinquena posició de França.

Havia de ser derruïda

Construïda amb motiu de l’Exposició Universal, aquest emblema estava pensat per ser derruït vint anys després de la cita. Tanmateix, l’any 1900 l’Armada Francesa li va afegir una antena que li va portar la salvació.

És una antena radiofònica

Eugène Ducretet va decidir l’any 1899 crear una connexió radiofònica entre ella i el Panteó. Des de llavors, el monument ha pogut comunicar a més de 6.000 kilòmetres de distància. Fins i tot, va jugar un paper important durant la Primera Guerra Mundial a l’hora d’interceptar missatges dels nazis.

Va ser recomanada a altres ciutats

La Torre Eiffel podria haver sigut el símbol d’altres ciutats europees, ja que el projecte inicial va ser presentat a moltes grans localitzacions, però va ser refusat. Això no obstant, alguna d’elles se’m va penedir i ha hagut de construir alguna reproducció. Actualment, hi ha 17 monuments iguals al de la capital francesa i entre ell destaca la rèplica de Las Vegas (Estats Units) amb 165 metres d’alçada.

El creador realment no té el cognom Eiffel

La família “Eiffel” era originària d’Alemanya i tenia el cognom Bönickhause, una paraula impronunciable pels francesos. Per aquest motiu, Gustave va decidir canviar-lo pel d’Eiffel l’any 1880.

La Torre Eiffel canvia de color cada 5 anys

Cada cinc anys aquest monument ha de ser pintat amb 50 tones de pintura per evitar la corrosió. La nova tonalitat és escollida pels seus visitants.

És el quart monument més visitat del món

Si en un primer moment la Torre Eiffel va ser rebutjada pels ciutadans, en l'actualitat és un dels quatre monuments més visitants del món amb una mitjana de 6 milions i mig de visitants anuals.

La seva alçada varia

A causa de la seva estructura metàl·lica, aquest edifici varia d’alçada segons la temperatura i l’època de l’any. Sense anar més lluny, el passat estiu va créixer un total de 18 centímetres per la calor.

Té una pista per patinar sobre gel durant l’hivern

Des de 2005 es va instal·lar en el primer pis del monument una pista per patinar sobre gel. Aquesta mesura uns 200 metres quadrats i allà mateix es poden llogar els patins.

Va ser la imatge d’una marca de cotxes

Durant nou anys (1925-1934), la marca francesa de vehicles Citroën va instal·lar en una de les cares de la Torre un gran anunci lluminós.