Paisatges, pobles amb encant i una infinitat d’experiències és el que hom pot trobar quan s’allunyà del litoral i fa camí cap a l’interior. És el moment de deixar la platja a un costat i començar a explorar el medi rural. Hi ha un indret al sud de la península Ibèrica pel que val la pena donar aquest pas: Andalusia.

L’interior d’aquesta comunitat ofereix opcions molt diverses als seus visitants. El passat i el present es fusionen als seus pobles i, els parcs naturals, que s’aixequen en molts punts de la seva geografia, són una visita immillorable per deixar enrere la rutina diària i desconnectar.  

En aquest article hem seleccionat cinc racons d’Andalusia on et pots perdre i descobrir la màgia del sud. Apunteu bé els consells, que ben segur que ho gaudireu!

1. La serra de Cazorla, a l’interior d’Andalusia

Per la seva bellesa paisatgística i riquesa biològica, el Parc Natural de Cazorla, Segura i Las Villas és Reserva de la Biosfera. Els boscos amaguen flors com la mítica violeta de Cazorla, i és molt probable que la fauna d'aquesta porció de l'interior d'Andalusia et sorprengui quan camins entre els senders i, de sobte, tregui el cap una cabra salvatge, vegis córrer un cérvol o se t’acostin uns senglars. Es tracta d'una zona enorme i plena d'un patrimoni cultural més que desitjable.

La serra de Cazorla Junta de Andalucía

La Iruela, Cazorla, Arroyo Frío, Hijonares o Quesada, entre molts altres, són alguns dels pobles que el viatger hi pot visitar en aquest indret. L'embassament de Tranco és un altre espai de visita obligada. La seva immensitat és d’una bellesa absoluta i la tranquil·litat del seu ambient et regalarà un moment inigualable.

Agafeu-vos fort si us agrada el verd, l'aire pur i la tranquil·litat d'estar en un dels llocs naturals per excel·lència i més visitats de tot Espanya.

2. El somni de visitar Ronda

Ronda, situada a la província de Màlaga, és una de les ciutats d’Andalusia amb més encant. Les serres la rodegen, el Tajo divideix el municipi en dos, i les seves llegendes plenes de bandolers i toreros et condueixen a un ambient molt especial.

La serra de las Nieves és un parc natural que es troba a la regió muntanyenca de Ronda i per on pots descobrir, a més de profunds barrancs i esvorancs increïbles, altres pobles amb molt d'encant, com El Burgo, Tolox o Yunquera.

El municipi de Ronda Junta de Andalucía

Valls, gorges estretes o coves mil·lenàries com La Pineta i El Gato, on la prehistòria va deixar la seva empremta, l'antiga medina, el riu Guadelevín

3. La serra de Grazalema

La Ruta dels Pobles Blancs es pot trobar a la serra de Grazalema, a l'interior d'Andalusia. Aquesta ruta gaditana s'endinsa al Parc Natural de Grazalema, declarat Reserva de la Biosfera, on hi ha diversos punts que no podem deixar de visitar.

Una és la localitat de Grazalema, de nom compartit amb la serra. Un altre és Zahara de la Sierra, un dels més coneguts i singulars. Podries anar a Cadis tan sols a conèixer aquest bellíssim municipi i tornaries més que content. Amb les cases excavades d'Alcalá del Valle i Setenil de las Bodegas et passaria pràcticament igual.

Olvera, un dels municipis de la serra de Grazalema Junta de Andalucía

Arcos de la Frontera, declarat Monument historicoartístic és un dels pobles blancs més cèlebres, al qual segueixen Ubrique, El Bosque i Prado del Rey, coneguts, a més dels seus paisatges, per la seva artesania. També Benaocaz, Bornos, Espera, Villamartín i Olvera, cadascun amb les seves festes, peculiaritats i fauna: colònies de voltors lleonats, cabra salvatge, cérvol, cabirol, icnèumon o àguiles.

4. L' Alpujarra de Granada, racó màgic d'Andalusia

Les cases blanques i les flors als balcons formen l’estampa més típica de l’Alpujarra. Aquest racó, situat a la falda de Sierra Nevada, té poblacions amb molt d’encant que conviden al viatger a desconnectar.  

Les cases, ben adaptades als desnivells i rodejades d’ametllers i vinyes, es mostren escalonades i orientades al sud per beneficiar-se del clima mediterrani. El pernil de Trévelez, el municipi més alt d’Espanya, pot ser una solució exquisida si t’entra la gana i vols tastar la gastronomia andalusa.

Trévelez és el municipi més alt d'Espanya Junta de Andalucía

Les aigües mineromedicinals de Lanjarón, la coneguda com la Porta de l'Alpujarra, són el pla perfecte per relaxar-te. Cañar, Suportújar, Carataunas formen El Balcó de l'Alpujarra, i el barranc de Poqueira, d'altra banda, el componen Pampaneira, Capileira i Bubión, de visita obligada. Els rellotges estan aturats en molts punts d'aquest racó; el temps s'ha aturat.

5. Úbeda i Baeza, una escapada rodona

Úbeda i Baeza poden convertir un viatge a l’interior d’Andalusia en un pla més que perfecte. Declarats com a Patrimoni de la Humanitat per l’UNESCO, els dos municipis es troben a 15 minuts de distància i ofereixen un munt d’opcions.

Úbeda des de les altures Junta de Andalucía

Úbeda és una ciutat artística i amb un toc senyorial molt definitori. Monuments, esglésies, palaus… Per anotar en aquesta llibreta, encara que no siguin tots els llocs obligats, te'n diem alguns: la capella del Salvador, l'església de Santa María de los Reales Alcázares o l'oratori de San Juan de la Cruz, entre molts altres.

A Baeza t’atraparan els carrers silenciosos i les pedres daurades. La història i l’art han deixat la seva empremta a la ciutat. Plena d’edificis amb molt encant d’estil renaixentista que conviuen amb altres estils, aquests carrers van ser una inspiració per Antonio Machado.  

Baeza amaga molta història i molt art Junta de Andalucía

Baeza és un racó per passejar i deixar-se portar mentre trobes enclavaments com la plaça del Pópulo, la catedral, el palau de Jabalquinto o el palau dels Majorada.

Si visites aquestes dues ciutats per Setmana Santa, viuràs una experiència encara millor. O també a la tardor, quan Úbeda celebra la Fira de San Miguel i Baeza la Romería de la Yedra.

Vols conèixer més rutes per l'interior d'Andalusia? Pots fer-ho en aquest enllaç.