La Riera, la nova sèrie de sobretaula de TV3, té com a eix principal la fonda familiar Can Riera, situada a Sant Climent -una població fictícia del Maresme. Els Riera són una família catalana integrada principalment per la mare, una dona forta i lluitadora, interpretada per Mercè Sampietro; pel seu germà Mauri (Francesc Luchetti), un cuiner conservador amb molt mal geni; i pels quatre fills (a qui donen vida els actors Pere Arquillué, Jordi Cadellans, David Selvas i Jordi Planas); amb les seves respectives parelles, exdones, fills i amics.

Però l'element principal de tota la sèrie és la cuina de la fonda. És aquí on sorgeixen la majoria de problemes, baralles i relacions amoroses. Una cuina on el xef imposa la jerarquia, on els cuiners treballen sota pressió, on hi ha un gran nivell d'exigència i on, per reforçar les relacions personals entre els treballadors, es prepara cada dia el dinar de família. Tot plegat, igual que a la vida real.

Però la ficció supera la realitat i és que la cuina de la fonda és una cuina de veritat. Tan real com la que trobem al restaurant del costat de casa -o fins i tot, millor. Tana Collados, responsable gastronòmica de TVC, confessa que Garcia&Casademont és el responsable de la part física de la cuina, i que qualsevol cosa que s'hi vulgui cuinar es pot fer al forn, al microones o a la vitroceràmica d'inducció.

No obstant això, la realitat encara va molt més enllà. Qualsevol aliment que es prepara, s'emplata o es menja a la fonda és autèntic. I acabat de fer. A uns 200 metres dels platós hi ha una cuina on Oriol Carrió, el cuiner de veritat, prepara els plats que han de sortir a la sèrie. La carn, el peix, les verdures... Tots són aliments acabats d'arribar de Mercabarna -generalment- i d'una gran qualitat. Només fa falta acostar-se una mica al lloc on treballa el jove cuiner perquè a un se li faci la boca aigua.

Carrió va aterrar a La Riera gràcies a Núria Bàguena, l'assessora gastronòmica de la sèrie i una apassionada de la cuina. Ella és la que s'encarrega de pensar tots els plats que es faran un dia de rodatge, els ingredients que s'utilitzaran, quins elements d'attrezzo es necessitaran... Tot perquè la ficció s'ajusti completament a la realitat. De fet, ella és una persona amb un elevat grau d'exigència -i autoexigència- que no permet que ningú abaixi el nivell i necessita tenir-ho tot preparat i organitzat abans de començar.

Però d'on van sorgir les receptes per a la fonda? Núria Bàguena explica que quan li van encarregar el projecte va anar a buscar directament els seus fitxers de receptes (unes dues mil, desena amunt desena avall) i va agafar les que eren de cuina tradicional i del Maresme. D'aquestes, n'hi ha que són de fa més de 200 anys, altres que provenen dels seus avantpassats, algunes que li vénen d'amistats... Però, entre totes, té clar quina escolliria: l'arròs amb bacallà. Per què? Doncs perquè és una recepta del segle XIX que prové de la seva besàvia.

Una cuina familiar Can Riera, dirigida per la mare, Mercè Sampietro, està al càrrec dels seus quatre fills.Jordi Planas, el petit dels Riera, al capdavant de la cuina. El reboster està acabant de donar el toc final a unes postres.