TV3 emetrà el documental Monarquia o República demà dimecres dins del programa Sense ficció, més d'un any després que Televisió de Catalunya (TVC) ajornés la seva emissió el 2010. Dirigit per Montse Armengou i realitzat per Ricard Belis, aquest treball va ser objecte de polèmica quan, l'any 2010, es va aturar la seva emissió perquè "requeria un enfocament diferent al plantejat" pels seus autors, segons va explicar la directora de TVC, Mònica Terribas, en sessió de control de la CCMA al Parlament de Catalunya. La Comissió de la Dignitat, entre altres estaments, van protestar enèrgicament per la decisió.

Gairebé dos anys després, TV3 emetrà finalment un documental que se centra en l'anàlisi de l'experiència espanyola a partir de la reinstauració de la monarquia parlamentària. Monarquia o República fa un recorregut pels arguments que sobre els valors dels dos models d'Estat mantenen experts i polítics, amb testimonis diversos que els il·lustren. Així, s'hi pot sentir la veu de Sabino Fernández Campo, que va ser secretari de la Casa Reial durant molts anys del regnat de Joan Carles I, els historiadors Paul Preston i Gabriel Cardona, el periodista Luis María Ansón o el filòsof Josep Maria Terricabras, entre d'altres veus destacades.

TV3 va aturar-ne l'emissió l'any 2010, quan el documental ja estava finalitzat, amb l'objectiu d'"ampliar encara més el rigor del treball", segons va haver d'explicar Terribas en el seu moment.

En la darrera comissió de control a la CCMA, el passat 27 de gener, el president del consell de govern de l'ens, Enric Marín, va explicar que el treball ja "complia" amb els estàndards, en aquella ocasió, el diputat del PP, Santi Rodríguez, va suggerir que no s'emetés, al·ludint al cas judicial que afecta a Iñaki Urdangarin.