Aquesta nit, a les 21.50 h, Sense ficció, la franja que TV3 dedica al documental, estrena Yayoma, un viatge al Senegal de la mà de Lluís Llach, que hi resideix habitualment i que hi ha creat la Fundació Lluís Llach per ajudar els més desafavorits. Un treball dirigit per Lluís Danés, produït per Televisió de Catalunya i Brutal Media. A través d'una sèrie de personatges reals, coneixerem la realitat del país, la situació de la dona o la desesperació dels joves per trobar una vida millor. Yayoma és el nom d'un dels projectes de la Fundació, que consisteix a promoure la pesca sostenible, mitjançant la construcció de vaixells, perquè els joves puguin tenir una ocupació i no hagin de marxar, arriscant-se la vida.

Ja fa alguns anys que Lluís Llach viu a cavall entre Catalunya i el Senegal. En un dels seus viatges, concretament a la regió de Sine Saloum, a la comunitat rural de Palmarin, Lluís Llach va concebre la creació d'una Fundació per pal·liar les mancances econòmiques, culturals i socials de la població.

Gràcies als testimonis d'en Mady i en Bubakar, en Lluís coneix de primera mà l'experiència dels joves que volen sortir de la regió i que arrisquen tot el que tenen per aconseguir plaça en una pastera o cayuco que els porti a una vida millor. Les seves experiències seran reveladores a l'hora de posar en marxa el principal projecte de la Fundació: la construcció de vaixells de pesca. Una iniciativa que té per objectiu convertir-se en una eina de treball per als habitants de Palmarin i evitar la seva emigració massiva.