Aquesta nit, a partir de les 21.50 h a TV3, l'espai Sense ficció estrena La reina de Versalles, dirigit per Lauren Greenfield, premiat com a millor director de documental al Sundance Film Festival. El film està basat en els membres d'una família multimilionària i en els reptes financers que afronten arran de la crisi econòmica.

Amb proporcions èpiques d'una tragèdia de Shakespeare, La reina de Versalles segueix dos personatges únics, David i Jackie Siegel, a partir de les històries d'èxit dels quals es mostren les virtuts i els defectes innats de l'anomenat "somni americà". El documental comença amb la família triomfant, ?l'any 2007, a punt de construir la casa més gran dels Estats Units, un palau de més de 8.000 metres quadrats. Durant els dos anys següents, el seu imperi en expansió, impulsat per la bombolla immobiliària i l'abaratiment del diner, trontollarà a causa de la crisi econòmica. Aquest fet provocarà importants i sorprenents canvis en l'estil de vida i en el caràcter dels protagonistes.

La reina de Versalles explica la història d'un multimilionari "fet a ell mateix". El treball documenta els valors i l'estil de vida impulsats pel somni americà, que va encoratjar milions d'americans a aconseguir-lo. El testimoni dels protagonistes serveix de metàfora per a qualsevol altra família que ha hagut d'adaptar la seva vida a la crisi.

La directora del documental va conèixer Jackie mentre la primera feia unes fotos a Donatella Versace per a la revista ELLE; la Jackie n'era una de les principals clientes. A partir d'aquí, va explicar la seva vida a la directora i la va convidar a fotografiar la seva família a Florida. Aquí va començar el seguiment de les seves vides. Lauren Greenfield feia anys que fotografiava els valors i estil de vida del "somni americà".