Gairebé 1.500 treballadors de TVE i iRTVE han signat un manifest, titulat "Davant d'una situació límit", en què fan una crida en defensa d'una televisió plural i independent. El text va ser presentat ahir en roda de premsa per representants dels Consells d'Informatius de TVE i i RTVE (interactius), que van explicar que aquesta iniciativa s'ha posat en marxa arran d'una reunió amb la redacció central a Torrespaña el passat 16 de setembre i després d'acumular dos anys de "males pràctiques professionals".

Per complir amb el seu deure de servei públic, afegeix el manifest, els treballadors de RTVE exigeixen poder treballar "amb total llibertat i independència", d'acord amb els codis deontològics de la professió i les directrius que marca la mateixa llei de la radiotelevisió pública. Així mateix, consideren imprescindible tornar a un sistema que faci necessari "el consens i l'acord" al Congrés per al nomenament dels més alts responsables de la corporació. El vicepresident del Consell d'Informatius de TVE, Xavier Fortes, ha demanat acabar "amb la deriva en què una combinació de finançament insuficient i utilització partidista dóna com a resultat el tancament o la reducció a la gairebé intranscendència de televisions públiques". A més, Fortes també va reclamar un "compromís polític" de "desgovernamentalització de RTVE" i de respecte a un model de televisió pública independent i plural.

El manifest es presenta just en la setmana en què es farà oficial l'arribada de José Antonio ?Sánchez a la direcció de la corporació pública. El candidat del PP serà avui nomenat per majoria absoluta. En els darrers dies els sindicats i els representants dels treballadors de l'ens han expressat la seva preocupació per l'arribada del qui va ser responsable de l'ERO aplicat a Telemadrid, que va suposar l'acomiadament de 860 treballadors, el 70% del total de la plantilla. La retallada de personal amenaça també RTVE.