L'espai El documental (23.15 hores, canal 33) estrena avui El gran teatre (1837-1914): Crònica d'un temps de canvi, la història del naixement i la consolidació del Liceu com a gran teatre europeu. Conduït per l'actor Pere Arquillué i dirigit per Daniel i Jaume Serra, el documental és una producció de Lironda Films i BCN Play Estudio Audiovisual amb la coproducció de Televisió de Catalunya i Televisió Espanyola.

El gran teatre (1837-1914): Crònica d'un temps de canvi, amb guió i direcció de Daniel i Jaume Serra, repassa els primers 77 anys d'història del Gran Teatre del Liceu, des dels seus orígens fins al repte de ser el primer teatre del món que estrenés la famosa òpera Parsifal, de Wagner, una competició d'abast internacional entre els grans teatres ja que l'1 de gener de 1914 l'obra quedava lliure de drets.

Reflex de la història

Des del seu naixement, el Gran Teatre del Liceu de Barcelona ha estat un actor fonamental i un reflex fidel de la societat i del seu temps. Ha estat una institució que ha participat com poques en la tasca de formar els gustos, els interessos, inquietuds i les sensibilitats col·lectives. En definitiva, ha estat un actor fonamental en la construcció d'allò que ara anomenem «la modernitat».

Entre les seves parets, a les seves sales i al seu escenari, es van produir un seguit d'esdeveniments cabdals per comprendre la nostra societat: obres, discussions, modes, tendències, política i també successos que van influir, i a l'hora reflectir els grans debats, els grans canvis, els grans reptes de la nostra història recent. El film inclou els testimonis de Josep Carreras, Jaume Radigales, Jordi Busquet, Jordi Pujal, Enric Vila, Jaume Tribó o Lluís Permanyer, entre d'altres.