Any 2033. La nau espacial Daedalus aterra a Mart amb sis astronautes a bord. La seva missió: instal·lar la primera colònia permanent al planeta vermell a la ciutat d'Olympus. Una aventura futurista que serà relatada pel canal National Geographic en el documental Marte, que s'estrenarà a la tardor. El format barrejarà escenes de ficció que recreen la vida dels astronautes a Mart amb explicacions de coneguts científics sobre la possibilitats reals de dur a terme una missió així.

Sota la direcció del mexicà Everardo Gout, conegut per la seva pel·lícula Días de Gracia (2011), la sèrie, de sis capítols, mostrarà quines condicions esperen als futurs colonitzadors del planeta i les possibilitats que la seva missió tingui èxit. Entre els actors que participen en el projecte hi ha l'hispanoargentí Alberto Ammann, que interpreta un hidròleg mexicà; la romanesa Annamaria Marinca, que dóna vida a una geòloga russa; i la francesa Clementine Poidatz, en el paper d'una psicòloga de la missió. National Geographic assegura que aquesta sèrie documental serà la seva producció més ambiciosa.

Intercalades en les escenes dramàtiques en què es mostra com seria la vida dels astronautes, diferents experts explicaran des d'un punt de vista científic el que passa o podria succeir amb els humans i la seva missió a Mart. Els sis pioners, procedents segons el guió dels Estats Units, Mèxic, Nigèria, Rússia i França, hauran d'afrontar al llarg de la sèrie problemes com l'escassetat d'aliments, els perills d'un incendi en la seva base o una tempesta marciana.

Coincidència amb la realitat?

La presentació de la sèrie documental de National Geographic coincideix amb l'anunci d'un pla de la NASA segons els qual està previst que precisament durant la dècada del 2030 es pugui enviar la primera missió tripulada al planeta vermell. Concretament, dimarts de la setmana passada, en una conferència a Viena, l'administradora adjunta de l'agència espacial nord-americana, Dava Newman, va assegurar que confien que el 2020 puguin crear oxigen artificial a Mart i s'està investigant un motor de propulsió solar per viatjar per l'espai profund, amb l'objectiu d'enviar-hi una missió el 2030.