Seixanta veus, algunes d'elles oferint testimonis «desclassificats» pel pes del temps, expliquen com no s'havia fet fins ara els 40 años de democracia d'Espanya, una sèrie documental de producció pròpia de Canal Historia que s'estrena aquesta nit, a partir de les 22 h, coincidint amb aquest aniversari. Entre els testimonis hi ha els quatre presidents democràtics vius. Es pot veure Felipe González reconeixent que el referèndum de l'OTAN va ser un «error polític» seu, José Luis Rodríguez admetent que no va poder «aturar la sagnia de destrucció d'ocupació durant la crisi» o José María Aznar lloant «l'ajuda de l'Administració Bush» que va rebre Espanya.

També es poden escoltar les veus dels tres «pares de la Constitució» que sobreviuen, polítics de nou encuny com Albert Rivera i Pablo Iglesias, periodistes com Iñaki Gabilondo i Victoria Prego i personalitats del món de la cultura com Alaska i Ana Belén. Així fins a sumar 60 protagonistes d'aquestes quatre dècades, que van començar el 15 de juny de 1977 amb les primeres eleccions democràtiques, 19 mesos després de la mort de Franco, i que arriben fins als nostres dies amb El declive del bipartidismo.

Dirigida pel periodista Manuel Campo Vidal, la sèrie documental va ser vista pels seus protagonistes com «la gran ocasió d'explicar coses que fins ara no havien explicat per diferents motius i que avui estan 'desclassificats'», segons el mateix Campo Vidal. «Ens han impactat les entrevistes perquè tenen un valor especialment extraordinari tant pels personatges com per les seves aportacions. La sèrie ens va créixer a les mans».

Moments que van posar en risc la incipient democràcia, com la matança dels advocats d'Atocha o el cop d'estat del 23-F, i altres en què va ser la societat «o els sindicats o el Partit Comunista» els que van remar a favor, com destaca Antonio Garrigues Walker, president de la Fundació Garrigues, que exalça la «resiliència» del poble espanyol.