Són moltes les incerteses i preguntes que la crisi de la covid-19 ha deixat en el si de la població. Fins quan s'hauran de mantenir mesures de distància social, quan i de quina manera es recuperarà l'economia o quines seran les conseqüències reals de la quarantena. El programa Sense ficció (22.20 h, TV3) intenta aquesta nit buscar resposta a algunes d'aquestes preguntes amb Reiniciar el món, documental dirigit per Juanma Arizmendi i Marc M. Sarrado, que recull històries gravades per ciutadans i professionals de tot el món.

Aquesta proposta ressitua la nostra experiència d'aquests últims mesos en un context global i recull els principals reptes que planteja el futur posterior a la pandèmia. Segons Josep Ramoneda, «hem de deixar de mirar el món a través del nostre forat» si volem entendre quins són els problemes que haurem d'afrontar a partir d'ara. D'aquesta manera, el treball combina les històries personals de persones anònimes amb les reflexions d'escriptors, economistes, filòsofs, metges i activistes d'arreu del món que plantegen preguntes sobre el nou temps que estem a punt d'encetar -la sobreexplotació dels recursos naturals, la deshumanització de l'economia, la teoria del decreixement econòmic, la presa de consciència de la nostra responsabilitat com a consumidors- i plantegen també consideracions diverses sobre la sanitat, l'habitatge, la crisi econòmica i les amenaces als drets civils bàsics en les societats actuals.

A l'àmplia llista d'experts que han participat a la producció hi ha l'economista francès Serge Latouch; l'escriptor Alain Deneault, autor de l'assaig La mediocràcia; el periodista i escriptor Martín Caparrós; el doctor Jordi Mancebo, cap de l'UCI de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona; el doctor Antoni Betbesé, cap del Servei de Cures Intensives del mateix hospital; María Neira, directora de Salut Pública de l'OMS; Carme Trilla, presidenta de la Fundació Hàbitat 3; la professora de Filosofia a ESADE Sira Abenoza, i l'ambientòleg del Banc Mundial Daniel Mira-Salama.