El jurat de el Premi Iris de la Crítica 2020 va anunciar ahir concedir aquest guardó a Veneno. La sèrie creada per Javier Calvo i Javier Ambrossi sobre la vida de Cristina Ortiz «La Veneno» ha estat reconeguda «per visibilitzar amb la seva història la transsexualitat i ser un referent per a la societat. Pel seu homenatge a la televisió dels 90, l'oportunitat que ha suposat per a les actrius trans i ser un fenomen que ha traspassat la pantalla. Per representar la ficció espanyola de qualitat i la seva funció d'acompanyament en temps de covid», segons assenyala el jurat, format per crítics, periodistes i comentaristes, en el seu veredicte.

Estrenada el passat 29 de març a la plataforma AtresPlayer Premium, del grup Atresmedia, Veneno s'ha convertit en un dels grans èxits de la ficció televisiva espanyola d'aquest any. Es tracta d'un biòpic basat en la novel·la ¡Digo! Ni puta, ni santa. Las memorias de La Veneno de Valeria Vegas, que repassa la història de l'actriu, cantant i model, considerada avui dia com una de les primeres dones que va visibilitzar la realitat del col·lectiu transgènere. La sèrie, que des d'ahir es pot veure a tot el món a través d'HBO Max, ja ha estat renovada per a una segona temporada.

El premi Iris de la Crítica, que atorga l'Acadèmia de la Televisió, també ha volgut fer una menció especial a la tasca informativa i d'entreteniment de la televisió, «agraint l'esforç a tots els professionals».