Les històries d'Albert Espinosa sempre traspuen positivitat, esperança i lluminositat, per molt dramàtic que sigui el punt del qual parteixen. L'escriptor, guionista i director ha seguit aquesta màxima als seus llibres, a les seves pel·lícules i a les seves obres teatrals i televisives, com l'exitosa Polseres vermelles sobre el càncer. Deu anys després de la sèrie de TV-3 en la qual treia estigmes sobre la malaltia que ell va patir, torna a adaptar a la petita pantalla una altra de les seves novel·les, El que et diré quan et torni a veure, a Los espabilados, ficció que arriba demà a Movistar+.

Els protagonistes són, de nou, un grup de joves (d'entre 12 i 14 anys) marcats per una malaltia, ja que estan internats en un centre psiquiàtric. Tot i que ells no troben motius per a aquest tancament i pensen que la que està malalta és la societat que els ha reclòs allà. «Espero que amb la sèrie canviï la idea de les malalties mentals juvenils», explica Espinosa, que per crear els cinc protagonistes es va inspirar en els nois de l'última planta de l'hospital en el qual va estar hospitalitzat durant l'adolescència tractant-se del càncer, els de les malalties mentals, uns xavals que a ell el fascinaven i que anomenaven els «espavilats».

«Jo sempre faig sèries en les quals l'important és l'aventura. A Polseres vermelles n'hi havia i el missatge era que els nens amb càncer no porten aquesta sensació de tristesa. Aquí també hi ha una aventura i un missatge clar: si les 30.000 o 35.000 places de psiquiatria infantil que hi ha a Espanya estan plenes hi ha un problema. A la majoria de nens que vaig conèixer a l'hospital no els feia falta estar engabiats i prenent medicines» afegeix Espinosa.

«Amb aquesta sèrie he pogut valorar el que és ser lliure», explica Álvaro Requena, que interpreta Mickey L'Angelo, el líder del grup que convenç els altres nois per escapar-se del psiquiàtric i emprendre un viatge cap a l'illa d'Isquia a la recerca del seu germà. A l'aventura s'apunten Yeray (Marco Sanz), tancat per agressivitat extrema; Samuel (Aitor Valadés), un jove «bondadós i pur» amb fòbia social, i la Guada (Sara Manzano), diagnosticada de bipolaritat i depressió.

En la seva aventura per Espanya i diversos països europeus, els joves protagonistes seran perseguits per Miki Esparbé, que interpreta el paper de Samuel, el detectiu contractat expressament pel psiquiàtric.