Ricardo Piris passava gairebé a diari pel bar de la Pensión Rosi de Lloret de Mar. Quan feia uns quants dies que no hi anava, el responsable de l'establiment ho va comunicar als Mosssos. Piris, jubilat, vivia al carrer Santa Julita 1, del barri de "La Càndida". Quan la policia va entrar al seu pis el van trobar mort amb 24 ganivetades enmig d'un gran bassal de sang. Estava despullat i portava un preservatiu al penis. Aquest assassinat, ocorregut l'agost de l'any 2000, centrarà aquest dilluns el primer cas de la nova temporada de "Crims", el popular programa de TV3 que presenta Carles Porta.

En el programa s'explicarà el procés d'investigació dels Mossos d'Esquadra, que durant mesos no van trobar cap pista clara, fins que una carta ho va canviar tot.

A principis de 2001, els Mossos d'Esquadra detenien Engracia Rosado, cosina de la víctima.

En el judici, Rosado va explicar que set anys enrere Ricardo Piris l'havia violada analment, el que li havia provocat lesions i seqüeles físiques. Segons l'advocat de la dona i psiquiatres forenses, l'agressió sexual que havia patit li va generar un "un trastorn delirant crònic».

«Ell em va dir que em mataria si denunciava que m'havia violat i vaig decidir de matar-lo jo capant-lo», va dir Engracia Rosado durant el judici. La dona va dir que si havia tardat 7 anys a fer-ho havia estat perquè fins llavors no havia tingut cap més ocasió i que havia aprofitat la primera vegada que el seu fill era fora de vacances i ella estava sola a casa per tirar endavant un pla «que feia temps que el tenia pensat».

El dia del crim, Granados es va dirigir al pis del seu cosí amb la intenció de matar-lo. El va enganyar, hi va mantenir relacions sexuals i immediatament després el va matar clavant-li més de vint ganivetades.

«Ho tenia tot premeditat i calculat», va mantenir el portaveu del jurat al final del judici. A més, després de l'agressió «es va assegurar que l'home moriria». Des del punt de vista del tribunal popular, Engràcia Rosado no tenia totalment anul·lada la seva facultat d'enraonar «perquè havia planificat l'assassinat i era capaç de fer una vida normal».

El jurat es va basar en l'informe dels forenses que dictava que la processada, únicament, «estava obsessionada». El fiscal, Enrique Barata, va resumir el veredicte de la següent manera: «Es tracta d'un assassinat amb traïdoria, però sense acarnissament i amb atenuant d'obrar per obcecació».