Març del 2015. Esther Guerrero acaba de proclamar-se campiona d'Espanya absoluta en 800 per primer cop en la seva carrera. La notícia sorprèn la gent que coneixia bé l'atleta banyolina, guanyadora dels campionats estatals en totes les categories de base, però sí que va suposar un primer punt d'inflexió en la trajectòria esportiva d'una Guerrero que, en definició d'ella mateixa, s'havia "estancat". Aquell Campionat d'Espanya a Antequera va ser el primer gran fruit del canvi en els seus mètodes d'entrenament, passant a treballar amb el tècnic manresà Joan Lleonart, i la porta d'accés a la nova, i ascendent, dimensió en què havia entrat la vida esportiva de l'ara atleta del New Balance.

Ara -després d'aquell títol a Antequera, de participar en dos campionats internacionals (Mundial de Pequín i Europeu d'Amsterdam) i de repetir títol enguany als estatals de Gijón superant per quatre segons a la següent classificada- Guerrero continua compaginant la competició amb la seva feina com a entrenadora d'atletisme al CN Banyoles. Encara no és professional, però la seva vida gira al cent per cent al voltant de l'atletisme. Sempre ho ha fet, però, cada cop, amb millors condicions que repercuteixen en els resultats. Ha fet el salt al New Balance Team, es deixa veure per mítings europeus on ha aconseguit les marques mínimes i ja no és només aquella "campiona sense pista" que feia tots els seus entrenaments a la pista de terra del parc de la Draga.

"No hi he entrenat mai en una veritable pista d'atletisme, aquí a Banyoles només n'hi ha una de terra i que fa 315 metres (les oficials són de 400), però, de fet, en Joan (Lleonart) vol que fem les sèries en asfalt i les faig al carril bici", explicava Guerrero ara fa una mica més d'un any en una situació que ha canviat totalment en aquesta darrera temporada. "Ha estat un any gairebé perfecte. Vaig guanyar el campionat d'Espanya de pista coberta sense preparar-lo, he fet les mínimes, la semifinal en els Europeus...", anava desgranant Guerrero que, en un recent reportatge per TV3, tenia clar alguns dels motius de la seva millora: "Ara ja no entreno només a la pista de terra, vaig a Olot i això sí que s'ha notat molt en la meva situació en pista. Ara sí que es pot dir que em dedico molt més professionalment a l'atletisme encara que segueixi treballant al Club que he de dir que em dóna moltes facilitats per entrenar-me, per quan he d'anar a competir."

Esther Guerrero no ha volgut parlar amb altres atletes que ?haguessin competit en Jocs Olímpics. Vol arribar a Rio de Janeiro i "descobrir-ho tot per mi mateixa, gaudir molt de l'experiència de viure uns Jocs que sempre, des de petita, he seguit per televisió des de casa". La banyolina s'estrenarà als Jocs el dimecres 17 d'agost. La final, una fita utòpica, es correrà el dissabte dia 20. Guerrero no participarà en una prova qualsevol en aquests Jocs Olímpics. Ho farà en una de les curses més esperades: els 800 metres. La presència a Rio de Janeiro de la sud-africana Caster Semenya que, després de la polèmica que va provocar en les seves primeres aparicions passant per sobre de les rivals gràcies a la seva gran producció de testosterona, ara torna a l'alta competició amb moltes opcions d'emportar-se l'or.

Algunes previsions, fins i tot, parlen d'una CasteSemenya amb capacitat per atacar el vell rècord de Jarmila Katroschvilova (1:53.28) que es manté inabastable des de la dècada dels vuitanta. Una època on els controls antidopatge no eren tan sistemàtics com ara en el món de l'atletisme i de l'esport en general.