06 de novembre de 2008
06.11.2008

el renaixement del somni americà

06.11.2008 | 01:00

"Amèrica és el lloc on tot pot passar", va transmetre després de la victòria als seus fidels Barack Obama,  primer president negre que arriba a la Casa Blanca, i amb això va renéixer el somni americà. Ell mateix, en la nit victoriosa, n'era la prova fefaent.

Desconegut fa dos anys en l'escena pública, ha aconseguit imposar-se a una duríssima rival en el seu partit, a un prestigiós veterà de guerra en les urnes i als encara molt arrelats prejudicis racials de la nació més poderosa de la Terra. La seva fita queda per a la Història com un d'aquests moments que fan progressar la societat occidental. No cal oblidar que l'esclavitud va ser abolida als EUA fa tan sols 143 anys i el dret a vot dels negres s'hi va aprovar el 1965. És molt significatiu que el primer missatge del guanyador fos una crida a la unitat i a la pàtria. "No hi ha estats vermells i estats blaus", va emfatitzar en referència als colors de republicans i demòcrates, "hi ha els Estats Units d'Amèrica". Obama va guanyar amb comoditat unes eleccions marcades per la crisi econòmica, la negativa herència de Bush i una participació rècord. Res d'això afavoria les expectatives de McCain. Quan més s'ha aguditzat la crisi de lideratge, interior i exterior, dels Estats Units, Obama ha aconseguit que el seu missatge d'esperança traspassi fronteres. El món desitja veure en el successor de Bush l'home que encapçali la lluita contra els grans desafiaments globals.  
Un greu error, que d'aquí a uns mesos pot conduir al desencant, seria idealitzar la figura d'Obama amb criteris europeus. Els EUA és un país singular, amb una idiosincràsia i una posició davant el món molt diferent de les les nostres i el nou president no hi és una excepció.  Per a Espanya comença una nova època en la qual no han de cometre's els errors del passat, uns anys en els quals es va fracturar  per gestos gratuïts i poc meditats una aliança amb un soci fonamental. Aznar i Zapatero han anat donant tombs extremistes que no han afavorit el paper internacional d'Espanya. És d'esperar també que la bona imatge de la qual gaudeix ara aquí el polític demòcrata mitigui l'onada de creixent i injust antiamericanisme que es va encoratjar en els últims temps i que des dels Estats Units es posi punt final als constants i impropis desdenys de Bush cap a Rodríguez Zapatero.
 

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema