Els comerciants de Lloret no acusemFrancesc Alsina. President del´Associació de Comerciants de Lloret de Mar.

Volem manifestar el nostre ­desacord amb la lliure interpretació que fa aquest diari referent a la resposta de l´Associació de Comerciants de Lloret de Mar a les declaracions del regidor de l´Ajuntament, Sr. Ignasi Riera, en la notícia publicada el passat divendres 22 de gener.

Creiem que dir «els comerciants acusen» no s´ajusta ni en el fons ni en la forma a la nostra resposta. ­Nosaltres contestem punt per punt les paraules del Sr. Riera amb tot el respecte i li formulem una pregunta, però mai hem dit «acusem». La nostra actitud vers l´Ajuntament és la de mantenir el diàleg, defensant els interessos dels comerciants sense deixar de ser crítics, si cal.

Pel que em quedade manar?ja m´hi puc «cagar»ÀNGELA FERRER I MATÓ. Girona.

És una traducció lliure de «para lo que me queda de estar en el convento, me cago dentro». És el que deu pensar el senyor Carod-Rovira amb la seva actitud superba quan se li demanen explicacions sobre com es gasta de manera tan escandalosa els diners dels catalans. Necessita un helicòpter per anar al Senegal a inaugurar una ambaixada que ja existeix, i per a més inri ell que és vicepresident no se n´ha assabentat? I ho troba tan normal! I es gasta de manera innecesària diners a tort i a dret. És normal que ajudi patinadors sud-americans i no ho faci amb els de Lloret, per exemple, que són d´aquí? La llista de ximpleries que ha fet i fa seria interminable. Deu gaudir arrantjant-se una bona jubilació, que serà, suposo, a la mida del seu actuar, desproporcionada, però almenys deixarem de tenir al Govern un element de les seves característiques. O això espero! Suposo que de mèrits perquè el retirin dels «càrrecs» n´ha fets de suficients i podrem deixar d´agafar enrabiades amb les seves desassenyades actuacions.

67 anys? en quin punt del programa electoral?Josep M. Rodríguez García.BANYOLES.

Els partits polítics disposen d´un programa electoral per explicar els seus projectes a la societat, els canvis, a quatre anys vista, que ens proposen. L´endarreriment de l´edat de jubilació no formava part del programa del PSOE que jo vaig votar en les darreres eleccions, fa menys de dos anys.

Les piràmides de població no canvien radicalment en dos anys. La societat espanyola no ha envellit de sobte. Justament ara s´adonen d´aquest problema? No em poden fer creure que un tema tan important com aquest no mereixia un debat preelectoral fa dos anys i ara, per contra, és tan absolutament urgent que ni tan sols podem esperar les properes eleccions, per tal que cada partit presenti les seves propostes als programes electorals i la gent pugui decidir quina opció votar. Un referèndum sobre aquest tema, en l´àmbit de l´Estat, seria una altra opció molt democràtica i ràpida.

Em sento estafat i profundament indignat. El partit d´esquerres que jo he votat, amb el programa que jo he votat, no el respecta, no em consulta i es treu de la màniga una proposta que representa un dels atacs més importants als drets laborals dels treballadors en els últims 35 anys. Si els nostres governants fan això, estan convertint la democràcia en una hu­miliant dictadura d´elits polítiques, recolzades en l´ombra per ban­quers i empresaris multimilionaris. Cada quatre anys ens utilitzen per autojustificar-se. Es tracta d´això? D´ara en endavant que ningú no compti amb el meu vot si no compta amb la meva opinió.

Queixa a Televisióde GironaJaume Santana i Vicens. Presidentdel centre excursionista saltenc. Salt.

Diumenge dia 31 de gener de 2010. En un lapsus del partit de futbol Arsenal-Manchester U., en canviar de canal va sortir la imatge de TV Girona i aguantant uns minuts la pantalla, vaig observar que es tractava d´un documental (?), amb imatges d´immigrants en una entitat. La parla no era catalana. La llengua era àrab-islamista-islam? Què pretén TV Girona així? L´argument vaig captar-lo: classes de balls islamistes, pakistanesos, amb un veí autòcton que es manifestava als monitors del Club, que una part dels joves immigrants, ja no gaire joves, havien embrutat amb pintades les parets d´un pati veïnal. L´eslògan: «El barrio es nuestro». Així de clar. Dita frase no és nova i molt més clarificadora: «Venimos a recuperar lo nuestro y todas llevareis la cara tapada». Als monitors no se´ls acudeix més que raonar amb el veí, que si l´acaben de pintar tot així faran un fons per una obra teatral, com a decorat... Bonica integració, no els sembla?

No té TV de Girona més programació d´una tarda que fer integració als nouvinguts? Això sí, tot i la parla integradora de l´àrab, les lletres per llegir eren en català!, només faltaria! Això és fer país? Aquests dies, els cinemes faran vaga perquè els obliguen a fer més cinema en català, quina hipocresia més baixa! On és la nostra cultura, llengua, tradicions pròpies? Aquests dies, del 23 de gener al 7 de febrer, la FEEC, amb la col·laboració del Centre Excursionista Montclar, celebra la 41a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana, començant el dia 23 a Prada a la tomba de Pompeu Fabra. N´estan al corrent?

Amb la present, ratifico plenament amb les cartes d´avui, 1-2-10, les de la Sra. Meritxell Batlle Bosch, Antonio Viñas Tarrés i Jordi Turon Valentí.

La píndolade l´endemàGemma Ros i Valls. Blanes.

Ja fa quatre mesos que la píndola de l´endemà, el principi actiu de la qual és el levonorgestrel, es dispensa sense prescripció mèdica d´acord amb la decisió de l´actual govern; i això, amb la ministra de Sanitat, Sra. Trinidad Jiménez, afirmant que la píndola és segura i eficaç. Des que no cal prescripció mèdica per comprar-la, quasi se n´ha triplicat el consum, segons Cofares -la principal distribuïdora farmacèutica espanyola-. I segons un estudi acabat d´elaborar per l´Agència Espanyola de medicaments i productes sanitaris, els efectes del consum d´aquesta píndola són: embaràs ectòpic o extrauterí, tromboembolisme venós -malaltia cardiovascular que pot bloquejar una vena dels pulmons- vertígens, sagnat vaginal, vòmits, dolor abdominal, cefalees, mastàlgia, insuficiència hepàtica i increment del risc del càncer de fetge i pàncrees. El govern posa a l´abast de les nostres joves de qualsevol edat aquesta «bomba hormonal» tan nociva per a la salut i abortiva. Tanmateix els pares estem condemnats a no tenir la llibertat de vetllar per la salut de les nostres filles menors. També els farmacèutics estan condemnats a no tenir la llibertat de dispensar-la, tal com expressen a www.redfarmaciaresponsable.org.