Hi ha tres fets més que preocupants en els casos de corrupció relacionats amb el PP (sempre des del supòsit de la presumpció d'innocència perquè no han estat jutjats). En primer lloc, els delictes en si, la corrupció de persones vinculades a llocs de decisió polítics, i que tant les que corrompien com les corruptes estiguessin vinculats a un partit que pretén governar Espanya i les CA.

En segon lloc, l'actitud del PP; des de Ramallo i Trillo llançant acusacions -moltes d'inventades- contra el PSOE pels casos Filesa, Roldán o el BOE, etc.; passant per les declaracions d'Aznar -"el PP es un partido incompatible con la corrupción"-; fins a les tèbies declaracions, inhibicions i silencis dels líders del PP respecte a Cañellas, Camps, Fabra, Matas, Bárcenas, etc. Pel que se sap del sumari, a banda d'un hipotètic finançament irregular, sembla que l'enriquiment a costa del poble nia en el si del partit. És cert que no tothom en el PP és corrupte, però sí que els corruptes tenen l'accés fàcil a llocs decisoris. I el PP, pel que s'ha vist, no ha estat gaire contundent contra ells.

En tercer lloc, que aquests fets fan perillar la democràcia. Una corrupció generalitzada com aquesta fa perdre la fe en la política i indueix moltes persones a pensar en la necessitat d'un "salvador", d'una dictadura directa o encoberta. Hi ha gent que oblida fàcilment -o interessadament- que el franquisme va ser una corrupció tan enorme, que no la distingien perquè era la "normalitat".

Tinc curiositat per veure, amb condemnes o no, quina cara posaran els candidats del PP, amb quins arguments negaran aquests fets, quan els siguin recriminats durant la campanya.