S'han escrit innombrables resums biogràfics sobre Antoni Gaudí. El darrer -datat el 15 de juny de 2010-, té la seva originalitat. Es tracta d'un text breu i condensat de catorze pàgines, inclòs en un llibre de 106 pàgines, editat per l'Arquebisbat de Barcelona, amb el títol Set catequesis, subtitulat "Amb el Papa a la Sagrada Família". El cardenal de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, dóna en quatre ratlles, la justificació del llibre: l'Home compromès amb el país i l'Artista com a comunicador de la Bellesa.

La informació sobre Gaudí forma la Catequesi quarta. Titulada, l'"Itinerari de fe d'un home de Déu", es tracta del primer text que coneixem que parla d'Antoni Gaudí des del punt de vista hagiogràfic. És un resum molt ben fet de la vida del genial arquitecte -un dels pares del Modernisme Català- a partir de les seves dades cronològiques. L'autor, innominat, en remarca "les experiències i els moments clau del seu camí espiritual".

A manera de cal·lidoscopi suggestiu, podem resseguir en sis moments la vida d'Antoni Gaudí en progressió ascendent, a manera de Las Moradas de Santa Teresa. Cadascun d'ells és encapçalat amb una citació del mateix Gaudí. El Primer Moment (1852 - 1867) abasta els primers quinze anys. Diu així: El gran llibre sempre obert, que cal esforçar-se a llegir, és el de la naturalesa. El Sisè Moment (1912 - 1924) és un càntic a la Providència que l'autor interpreta com "La purificació mística": A mesura que els anys debiliten el meu cos, sento més àgil el meu esperit. La referència a la Santa d'Ávila, no hi és baldera, com podem constatar a "Joventut", el Segon Moment: (1869-1882): Esperar que les coses en ploguin, sense posar-hi tot el nostre esforç, són bajanades, com sol dir Santa Teresa.