la preservació i protecció dels valors del paisatge és clau per a la defensa de la identitat de la gent i les cultures que habiten els territoris. Per això enfront les nombroses accions que l'home emprèn atemptant contra els paisatges cal una nova cultura del territori, que serà només possible per mitjà de l'educació i la transmissió d'un nou ordre de valors.

Mentre aquest llarg procés segueix el seu curs, però, les lleis i les normatives poden ésser instruments que ajudin a apaivagar una mica els devastadors efectes que la mà de l'home imprimeix sobre la terra: noves variants totalment desproporcionades, noves extensions urbanes completament fora de context, implantacions d'edificacions en zones de gran impacte, i un munt d'altres exemples semblants.

En aquest context, s'ha aprovat recentment el Catàleg de Paisatge de les Comarques Gironines; document que no és d'obligat compliment i que és la radiografia per a aquest àmbit territorial. Conté, entre altres aspectes, la relació de valors del paisatge, les dinàmiques actuals del paisatge, dossiers explicatius per a cada unitat de paisatge i un llarg etc.

Un dels capítols essencials és el que s'anomena objectius de qualitat paisatgística i que intenta definir quines són les principals determinacions per tal d'assolir un cert grau de qualitat paisatgística. El més interessant de tot plegat és que aquests objectius han estat integrats en el també recentment aprovat Pla Territorial Parcial de les Comarques Gironines, i aquest altre document sí que és d'obligat compliment per a tots aquells municipis que preveuen revisions o grans modificacions de llurs Plans d'Ordenació Urbanística Municipals (POUM).

Aquest gest significa que les polítiques de paisatge i de preservació dels seus valors han fet un petit salt per ésser contemplades en un document que regula les lleis d'ordenació del territori, i que afecta, per tant, de forma directa el paisatge natural i urbà del nostre entorn.

Entre moltes altres, una de les directrius de paisatge que preveu l'esmentat pla fa referència a la necessitat de mantenir les fites visuals que alguns nuclis representen en la imatge col·lectiva del territori, i cita la possibilitat de modificació immediata del POUM que en l'actualitat pugui generar una afectació d'aquesta façana urbana existent, és a dir, d'aquelles extensions urbanes que es col·loquen en espais inadequats per la preservació dels valors paisatgístics dels nuclis.

Aquest nou concepte serveix, a tall d'exemple, per mostrar la utilitat de les directrius de paisatge, ja que protegeixen definitivament el patrimoni natural, cultural i arquitectònic de molts dels nostres indrets.