És veritat, té raó Esperanza Aguirre: el contribuent agraeix que a les llistes electorals dels partits polítics no hi apareguin imputats. També agraeix que no en formin part pederastes, ni atracadors, ni falsificadors d'obres d'art, ni assassins, confessos o no. Agraeix així mateix que al cos de la policia no hi hagi delinqüents ni en el dels jutges, criminals. Al ciutadà, que és molt sensat, li sembla bé que a les escoles s'ensenyi i als hospitals es curi i que als cines posin pel·lícules, que per això es van inventar els cines. Fins i tot aquells als quals el futbol ni fu ni fa, estem d'acord en la idea que en els estadis dissenyats per a tal fi es jugui a futbol.

Fins ara crèiem que tot això era obvi, però no per a tots. D'una altra manera no s'entén que la Presidenta de la Comunitat de Madrid presumeixi de no portar a la seva llista cap imputat. Tant si ha estat un lapsus com si no, ens deixa perplexos. Els polítics no haurien de presumir mai del que no han fet, sobretot si el que no han fet és no corrompre's (això hauria de ser inherent al càrrec), sinó del que pensen fer. Comprenem que un aspirant a regidor mostri públicament el seu currículum positiu (estudis de sociologia, per exemple), però no el seu historial negatiu (que no ha violat cap nen, per exemple).

Per això diem que l'assumpte ? ?d' ?A- guir??re no s'entén. Potser, se'ns ocorre, és que pensa que el normal, per a un polític, és estar imputat (i a València sembla que és així). En aquest cas, ho comprenem, cosa que no significa compartir-ho. A aquest pas, saltarem d'alegria cada vegada que a les eleccions es presenti algú que no sigui un canalla. S'imaginen vostès una beguda refrescant la publicitat de la qual subratllés el fet que no s'hagués enverinat, en beure-la, cap consumidor? Ens semblaria estrany.

L'assumpte d'Esperança Aguirre, en canvi, s'ha rebut sense massa escàndol. A més, comença estendre's l'exemple: Hernández Espínola, cap de llista socialista al Parlament de les Canàries per Tenerife, es vantava fa poc que el seu partit no portés "ni un 2% d'imputats a les seves llistes".