Tot això de la historieta no és cap món de flors i violes. Els autors joves solen rebre uns sous miserables a canvi d'un grapat de pàgines. És un peatge que molts accepten a canvi de publicar l'esperada novel·la gràfica.

Alguns autors opten per declinar aquesta oferta i emprenen un via crucis, amb l'esperança de trobar un editor més comprensiu. Això vol dir que poden passar uns quants anys abans d'arribar a veure la teva obra publicada. Aquest ha estat, si fa no fa, el periple del meu amic Toni Benages: la setmana passada, després de moltes giragonses, li van arribar els primers exemplars de Total Wars (Scifiworlds Comics), un àlbum que havia dibuixat fa "a long time ago". El seu crit d'alegria va provocar una gran trencadissa de vidres a Badalona, on viu i treballa.

Total Wars és una animalada divertidíssima. El nostre home ha concebut un festival de vinyetes per on rodolen invasors de l'espai, presidents esverats, xèrifs talosos, senyoretes guapes i armes de gran calibre.

Aquest rerefons estètic és ben normal, tenint en compte que en Toni és un militant XXL del terror, la ciència-ficció i la fantasia. Amb un grup d'amics tan entusiastes com ell, ha plantat la bandera del fantastique a Badalona i, des de fa cinc anys, se les empesquen per tirar endavant el "Cryptshow Festival". Una trobada cinèfila on es promocionen la literatura, el rock, l'art i la historieta.

El combat del Toni per publicar Total Wars s'ha saldat amb una victòria. Cal celebrar-ho (passant per caixa), amb el desig que no deixi de bombardejar-nos amb més vinyetes, il·lustracions i festivals de cultura atòmica. "Més fusta, és la guerra!", que deia aquell.