Crec que va ser l'ONG Plan, dedicada al món de la infància, la que va posar en marxa fa anys una campanya a favor del registre dels nounats. Increïblement, hi ha a aquestes altures països com l'Índia i la Xina, dues potències mundials en tots els sentits (també en la falta de respecte als drets humans), on milions de nens sense identitat, sense papers dins del seu propi país, deambulen com fantasmes pels carrers de les ciutats on sotgen els pederastes, els traficants d'òrgans, els minoristes del mercat d'esclaus. Un creia que el problema s'havia atenuat o resolt gràcies en part a campanyes com les de Plan i en part a les pressions dels països occidentals, quan ensopega a El País amb una crònica que posa els pèls de punta.

L'existència legal és tan important o més que la real. Si no existeixes oficialment, ets carn dels estats paral·lels que vigilen des de l'ombra. Hi ha les màfies grans, per descomptat, però també les de mida mitjana i les petites, totes igual de perilloses per a un indocumentat. A vegades, l'Estat paral·lel és un particular de Madrid, París o Estocolm que fent turisme sexual per alguns d'aquests països flexibles en l'assumpte del registre, ensopega amb gangues que ni en els seus millors somnis. Per quatre euros es pot comprar una vida petita sense certificat d'existència, és a dir, una vida amb la qual perpetrar totes les perversions del catàleg, inclòs el crim, de manera absolutament impune. Si no existeixes, no existeixes, xaval, qui em jutjarà per liquidar algú irreal?

Els governs dels països en els quals el registre infantil funciona malament, tampoc no posen moltes energies a arreglar-ho. Gràcies als nens sense existència administrativa, les estadístiques oficials milloren. No resulten tan exagerades, per exemple, les xifres de la mortaldat infantil, ni les dels nens no escolaritzats, ni la dels indigentsÉ En aquests països, un carnet d'identitat val un ull de la cara, hi ha gent que mata o mor per un certificat de naixement i gent que fins i tot donaria la vida, paradoxalment, per un de defunció. Segueix no obstant això tractant-se com un assumpte menor, per la qual cosa fem menys del que estaria en la nostra mà.