Jordi Pujol ha repartit en tres volums unes Memòries imprescindibles per desentra?nyar l'Espanya contemporània. Al tom aparegut fa poc i que clausura la sèrie, es revela la frase pronunciada el 1995 per un Felipe González a qui assetjava la corrupció. "Realment, Pujol, el nostre problema han estat les segones dones d'alguns dels nostres".

Més enllà de la recerca de la complicitat viril, el llavors llogater de La Moncloa es referia probablement a Miguel Boyer, CarvajalMariano Rubio. El president socialista desplegava un rigorisme concordant amb l'esquerra puritana, a més de contribuir modestament a l'engreix del mite de la dona diabòlica. La solidaritat de l'interlocutor es forjava en la convicció que ni González ni Pujol patirien inestabilitat conjugal. Per descomptat, el líder socialista va acabar provant la seva pròpia medicina, i la beautiful li ha ocasionat la ruptura amb algun dels seus milionaris patrocinadors.

Potser González incloïa Alfonso Gue?r?ra en la seva recapitulació de la labilitat conjugal. En les seves Memòries autoexculpatòries, l'exvicepresident reprodueix una frase de García Gascó, secretari llavors de la Conferència Episcopal, on coincidia amb la tesi presidencial. El prelat lamentava que "com que els ministres canvien cada dia de cònjuge, és molt difícil saber la situació familiar dels presidents de delegació al Vaticà". No es coneixen declaracions similars quan dos vicepresidents d'Aznar es van embarcar en la ruleta matrimonial.

El món ha evolucionat en les dècades transcorregudes des de les citacions en qüestió, però el carnet matrimonial ?se?gueix sent decisiu per analitzar les perspectives electorals. Nicolas Sarkozy no pertany al club dels segons marits, perquè ha encarrilat el seu tercer matrimoni. No obstant això, el seu exhibicionisme sentimental s'estudia com una de les claus que poden conduir-lo a la derrota en les presidencials franceses.

De sobte, Carla és una càrrega per a Sarkozy, i no només en el sentit literal que l'hiperpresident carregava sobre les seves espatlles el primer fill de la cantant. La conciliació radical entre la presidència de França i una passió de telenovel·la s'ha tornat contra la continuïtat a l'Elisi. La model italiana traeix els principis de la seva professió, i s'esforça per semblar lletja com les actrius belles que persegueixen un Oscar. Fins i tot competeix en vestidor mòdic amb Letizia Ortiz, què queda de la foto dorsal de les dues sirenes.