Robots

anna cayuela lÓpez. girona

L´exercici que hem de fer per demanar cita amb el metge de capçalera s´ha tornat un martiri. Una persona gran com la meva mare necessita ajuda absoluta per fer-ho. Parlem amb una gravació robòtica que no admet que en la locució fem ni un sospir, ja que aquest ínfim detall farà que la màquina amb la qual parlem es descontroli i ens espanta amb una veu (una mica inquisidora) dient «No l´he entès, si us plau, respongui sí o no». Si t´equivoques amb alguna dada, torni... passen molts minuts i el telèfon no és gratuït (una altra manera d´embutxacar-se calés la Seguretat Social). És exasperant la sèrie de dades que has de donar al robot, que el robot t´entengui... (el millor és trucar en un aïllament absolut, en què no hi hagi ni aire), que el robot et doni una hora que et vagi bé... Robots, robots, per fer la vida més complicada i inhumana.

Una altra de bicicletes

Angela Ferrer mató. girona.

És un veritable SOS perquè s´obligui les persones que fan servir aquest vehicle per circular per la ciutat que compleixin les normes de circulació i jo diria també de respecte i educació i que la guàrdia urbana els multés quan no complissin. Sempre reclamen drets però n´hi ha molts que creuen que no tenen deures. Una bicicleta és un vehicle i ha de respectar semàfors, no usar les voreres com a via per fer-hi camí, no circular fent dues fileres per la carretera, respectar els senyals de trànsit i tot el que s´exigeix a un cotxe, camió, moto...

Totes aquestes reflexions m´han vingut al cap quan passant jo i moltes altres persones un semàfor en verd, un ciclista incivilitzat també ha volgut passar com si fos un vianant més (està clar que no ho era) i ha anat d´un mil·límetre que no se´m tira al cim i em fa caure, amb les consequències nefastes que se´n podien derivar. Tothom ha fet un crit d´esglai davant la imprudència del noi, que a més passava a tota pastilla. És urgent posar mà a aquestes situacions que poden derivar en desgràcies, les normes hi són per complir-les i si no es respecten cal un o diversos escarments. No poden anar pel món pensant que ells són éssers privilegiats i ­exempts de tota resposabilitat.

Es valora l´educació

en les primeres edats?

Alicia Amores, Mª Teresa Bleda, Mª Carmen

Camino, Sonia Fernández, Mireia Fornaguera

i Paula Mitjavila. girona.

Recentment ens ha arribat la notícia que no es construiran més escoles bressol a Catalunya, a causa de l´actual crisi econòmica. Davant d´aquesta situació, volem reivindicar la importància de l´etapa del primer cicle d´educació infantil (0-3 anys).

L´escola bressol potencia i afavoreix el desenvolupament integral de l´infant, tot respectant la diversitat dels alumnes i les seves possibilitats, a partir de la interacció amb altres infants i amb la mirada atenta i respectuosa dels adults. És per això que l´educadora crea situacions experiencials a través de les quals l´infant desenvolupa l´aprenentatge d´habilitats, valors, etc. A més, totes les vivències compartides, emocions i frustracions que tenen lloc a l´escola bressol els ajudaran a enfrontar-se a la realitat que els envolta amb l´ajut de les persones adultes i dels altres infants. Per això l´escola bressol té una funció socialitzadora, ja que els infants es desenvoluparan com a futurs ciutadans. També, l´escola bressol permet prevenir i detectar necessitats, adaptar-se a normes de grup, conèixer l´infant i les seves potencialitats.

Finalment, volem fer una cita de Loris Malaguzzi, autor llicenciat en pedagogia i psicologia que ha fet aportacions rellevants a l´educació: «…Pensad, también, que esta increíble acreditación de las capacidades de los niños pequeños no ha modificado para nada las elecciones económicas, políticas y legislativas de los gobiernos nacionales y de los centros de poder internacionales. Y ­pensad, por tanto, que el destino y los intereses de los niños permanecen en los últimos puestos en la escala de las prioridades de ­financiación y de intervención en cualquier país de la Tierra».

Agraïment

al Dr. Lluís Franch

Leli Camps. Junta Assistencial de la XSMiA

(Xarxa de Salut Mental i AddicCions). girona.

La Junta Assistencial de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l´Institut d´Assistència Sanitària de Girona, en relació amb els esdeveniments de canvis gerencials ocorreguts recentment a la nostra institució, manifestem el nostre agraïment al treball de gestió del Dr. Lluís Franch i a la seva sensibilitat vers la salut mental, així com la seva defensa i suport al model comunitari actual.