Els francesos, per un escàs marge, han votat per un canvi de president perquè doni un cop de timó a les polítiques de retallades i austeritat que imposa Alemanya seguint les indicacions dels financers especuladors. Ja era hora que algú amb prou poder com és el president de França doni una esperança a Europa que les conquestes socials aconseguides amb anys de sang, suor i llàgrimes no seran anul·lades.

Evidentment hi ha d'haver ajustos i cal ser rigorosos en les despeses. Però aquí no acaben les mesures per superar la crisi. Cada vegada hi ha més veus que reclamen prioritzar el foment de l'economia amb estímuls per a la creació de llocs de treball, millora de la competitivitat, foment de les exportacions i donar un fort impuls a la recerca, la investigació i l'emprenedoria implicant-hi el jovent: des de la FP a la Universitat.

És de reconèixer que Alemanya és un gran país i que va esmenar molt bé comportaments històrics esgarrifosos fent una clara aposta per Europa. Com a potència motor, ha exercit durant dècades un lideratge que ha possibilitat una UE forta i cohesionada, on tant els països grans com els més petits s'han sentit implicats. Malauradament, als últims temps, el govern conservador d'Alemanya imposa que Europa li segueixi els dictats. I no tothom pot anar al ritme dels més forts perquè el resultat és l'asfixia. Per això és tan important que un altre país potent com és França defensi un model econòmic més raonable i assumible i més equitatiu des del punt de vista social.

L'altra gran lliçó dels francesos és l'interès i confiança en el seu país i en la política. El model d'eleccions a dues voltes esvaeix tripijocs polítics sobre la governança: els electors tenen clar en cada consulta què escullen i els pactes són preelectorals.

Em va fer pena que un polític gironí rebutgés que algunes institucions fossin elegides directament pels ciutadans (diputacions, consells comarcals i altres organismes públics). Argumentava que la gent està saturada d'eleccions.... Tot al contrari! Deixem escollir als ciutadans: des del cap d'Estat als càrrecs de qualsevol ens públic. Encara més: en algunes decisions en què els partits no es posen d'acord, cal aplicar la medicina suïssa: que decidim els ciutadans! De ganes de participar, els francesos ho han deixat clar -79,47% a la primera volta; 80,34% quinze dies després- en tenim. I d'aquí a un mes tindran les legislatives....

Enhorabona, França! Enhorabona, Europa!