Som a les portes de l'estiu i tothom torna a parlar dels "top manta", o el que és el mateix, de la pràctica il·legal de vendre tot tipus de productes també il·legals a les places, carrers i passeigs dels pobles i ciutats del nostre litoral. Val a dir que el fenomen el protagonitza un col·lectiu de venedors perfectament estructurat i comunicat entre d'ells, com si d'un sindicat (o màfia) es tractés. "Segresten" el mobiliari urbà com a aparadors, assetgen la pau dels vianants amb els seus productes, fan una competència tan il·lícita com ferotge al comerç reglat de les poblacions en les quals actuen, perjudiquen les vendes i la imatge de tots aquelles productes i marques de les quals venen imitacions de pèssima qualitat i fins i tot han protagonitzat episodis d'intimidació i confrontació amb les forces d'ordre públic quan aquestes han intentat fer respectar la llei i l'ordre.

Però també es tracta de la comunitat que representa l'esglaó més feble de la nostra societat: la gran majoria són immigrants indocumentats, de color i sense gaires perspectives als seus països d'origen. Pel que sembla, aquests "atributs" són suficients perquè qualsevol que es manifesta en contra de continuar fent la "vista grossa" i exigeix aturar tanta discriminació positiva, tot demanant igualtat davant la llei i solucions davant del catàleg d'infraccions i irregularitats que cometen, és immediatament titllat de xenòfob i racista, inclús pels mateixos polítics o ideòlegs que són incapaços de fer-la complir.

No importa que es tracti de gent que no s'integra, que no respecten les tradicions ni costums del país que els acull, que no paguen impostos ni tributs i que per postres s'aprofiten com poden de tots els avantatges que els ofereix l'estat de benestar que ells no ajuden a mantenir. Si no se'ls pot convèncer per les bones, són ells els qui semblen tenir dret a imposar la seva "llei de la jungla", i mai millor dit.

La impotència de les autoritats arriba fins al punt que els ajuntaments es plantegen "regular" la venda ambulant en espais més reduïts, perquè "l'acció policial és difícil quan hi ha un seguit de parades il·legals i els "top manta" sobrepassen en nombre els agents de l'autoritat", segons un alcalde. Això sí, als "ciutadans reglats" ens posaran multes de 100 euros per negar-nos a acceptar la continuada discriminació dels peatges. Davant d'això, a qui pot estranyar la caminada televisada d'aquell parlamentari grec, "escopint" eslògans contra els immigrants, o l'avenç del Front Nacional de Marine Le Pen a França?