La gota que fa vessar el got

Àngela Ferrer i Mató. Girona.

Vaig tenir com a professor, i per sort meva perquè era fantàstic, el senyor Santiago Sobrequés, i ell molt assenyadament ens explicava que tots els grans succesos que estudiàvem de la història es devien al fet que, en un moment donat, quan el got de la paciència del poble era totalment ple, sempre una gota el feia vessar i provocava revoltes, esdeveniments desgraciats i fins i tot guerres. No es poden traspassar fronteres impunement, ens deia.

Doncs crec que actualment tenim el got molt ple i una gota que potser sigui aquella que el nostre professor ens explicava. Resulta que ara els més perjudicats per la crisi tornen a rebre, hauran de pagar una part de la medicació, a més amb l'agreujant que la gent gran és la que més els necessita. Parlen de mirar el que es cobra. Són tan rucs que no s'adonen que molta gent cobra la renda mínima però té un gran patrimoni? Pagaran com sempre els més pobres i el senyor Rajoy té la barra de dir que "són quatre cafès al mes". És que ara ni un cafè es podrà beure qui ha treballat tota la vida si vol medicar-se convenientment? Potser pensen que si no poden pagar i es moren, pensions que s'estalviaran i així s'ompliran una mica més la butxaca els especuladors.

A més voldria que em contestessin una pregunta. "Sa Majestat El Rei" ha pagat la medicació que ha necessitat per l'acident provocat pel seu mal cap? I la clínica? I l'avioneta medicalitzada? I la recuperació que segur li faran de manera particular i a domicili? Ja sé la resposta, jo i tots els lectors: sí que n'hem pagat i en pagarem una part. Ell, res de res. No tinc res contra el Rei però sí contra un sistema que ens fa cada cop més pobres mentre uns quants s'estan folrant.

Recorden la gota? Doncs jo la veig ja a punt de fer vessar el got de la paciència i comprensió ciutadana.

Més que unes simple paraules

Amàlia Passarell Fontán. Lloret de Mar.

Últimament ha estat molt en polèmica el viatge que va fer el rei d'Espanya a Botswana. Hi ha moltes opinions al respecte de l'actuació del monarca però des de la meva perspectiva tota persona pot equivocar-se i com diu una dita, "rectificar és de savis".

A part d'això el Rei assegura que va estar convidat en aquesta cacera per tant no va gastar diners espanyols. Així doncs, els espanyols no vam finançar el seu viatge de plaer.

Finalment, que el monarca es disculpés amb les paraules: "Ho sento, m'he equivocat i no tornarà a passar" ha estat un fet que mai ningú havia vist. Fet que fa que senti un gran respecte envers la persona del Rei i també opino que les seves disculpes han estat un fet de bona voluntat envers el poble espanyol.

L'aparcament del Trueta

J. Ramon López. GIRONA.

La regidora Maria Àngels Planas, en representació del govern de la ciutat, ha dit que rebaixar en 500.000 euros el conveni de l'aparcament del Trueta és una bona notícia pel contribuent gironí i per la ciutat de Girona. Això és el que llegeixo dos dies després del ple de l'Ajuntament en aquest diari, fins i tot a La Dos li atorgueu la fletxa positiva. De tota manera, la regidora no explica que aquesta xifra no és un estalvi per Girona, sinó pel Govern de la Generalitat i concretament pel Departament de Sanitat. La principal afectada d'aquesta rebaixa és una entitat de disminuïts físics, sense ànim de lucre, que és la que gestiona aquest aparcament. Aquests sí que són de Girona, i aquests diners compensaven les places de menys (quasi la meitat) d'un aparcament al cantó de l'Hospital Trueta del qual n'he estat moltes vegades usuari.

No em queda clar si la regidora Planas ha gestionat aquest assumpte per obtenir mèrits o senzillament ha fet la feina bruta a la Generalitat o, només ha obeït ordres d'altres estaments superiors. Pressionar i aprofitar-se dels més dèbils és més fàcil i no crec que aquest estil sigui exemplar, tot i que amb els temps que corren qui sap. En tot cas, el ciutadà no en té informació del tema, d'igual manera que no té informació d'altres procediments estranys que aquest nou Ajuntament de Girona duu a terme. Potser és falta de transparència, tot i que ells en prediquen. Això sí, prioritza llums mentre augmenta les taxes, quasi un cinquanta per cent, pels nens que van a les escoles bressol públiques. És la seva manera de fer, i a mi com a ciutadà he dir que ni m'agrada ni em convenç.

No vull pagar el peatge

Màrius Viella. La Bisbal d'EmpordÀ.

Crec que seria molt important que els usuaris de les autopistes catalanes s'impliquessin en aquesta iniciativa enganxant un cartell al vidre posterior amb la consigna "novullpagar", per d'aquesta manera donar suport a qui ja ha començat la protesta, i motivar nous usuaris a no pagar, fins aconseguir una reacció d'Abertis, o del Govern de Mariano Rajoy; seria una llàstima no donar suport a una iniciativa prenyada de raó i de sentit comú, i que no tingues el reconeixement que la situació actual exigeix.

Jo ja no circulo per l'autopista, però posaré el cartell.