Un nou horitzo s'ha obert

Lluís Torner i Callicó. GIRONA.

Amb un gest valent i noble, el papa Benet XVI, ha sabut retirar-se amb tota dignitat, com corresponia a un personatge tan carismàtic i representatiu, en preveure que la flaquesa física, pròpia de la seva avançada edat, no li permetria fer front, de la manera que ell, amb la seva ment tan preclara, considerava que caldria actuar, per atendre degudament les obligacions pròpies del seu alt magisteri, davant d'uns moments molt delicats, que requerien una capacitat de fortalesa, i de reacció, que no es veia amb prou força per tenir. Va considerar que, en bé de l'Església, de la qual era el cap visible, era arribat el moment de donar pas a un successor que, amb més joventut i empenta, pogués continuar la seva obra, redreçant aquelles qüestions que requerien una actuació contundent.

Bé doncs! A ben poc dies de la Setmana Santa, i com un petit avenç de la Pasqua, després d'un curt conclave, es comença a albirar un nou horitzó, amb aquest nou Papa que, com ell mateix graciosament va dir, l'han anat a escollir de ben lluny, a l'Argentina: és el cardenal Jorge Mario Bergoglio. És tracta d'un Papa que, ja d'entrada, amb la seva senzillesa, que s'ha traslluït en la seva mirada, el seu vestuari, la seva parla i el seu capteniment, ha captivat a tothom qui va seguir la seva presència al balcó del Vaticà. Més encara quan va dir el nom que havia escollit, Francesc, i el motiu pel qual va fer-ho, pensant en una Església pobra i per als pobres, per tant humil entre els humils. Fa preveure una intenció de portar l'Església pels camins de la senzillesa evangèlica. Aquells i aquelles que sentíem admiració per Joan XXIII, pensem que pot ser un continuador de la manera de pensar i d'actuar d'aquell.

Ja fa un temps, arran d'una entrevista que va sortir enaquest diari, vàrem manifestar un parer molt personal, i sense ànim d'ofendre ningú, dient que l'Església hauria de fer algun canvi i posar-se al dia, i des d'un determinat sector, se'ns va titllar d'ignorants. A veure si el Papa actual ens donarà un xic la raó, a aquella nostra personal manifestació.

Sigui benvingut el Sant Pare Francesc!

A algunes cadenes de TV

Pedro J. Piqueras Ibáñez. Girona.

El meu profund i sincer agraïment als mitjans que han retransmès els actes sobre l'elecció del Papa, en primer lloc a la TV Vaticana, després a 13TV i finalment a totes les cadenes que ens han facilitat poder viure des de casa aquest gran esdeveniment. Agraeixo l'esforç en oferir els moments de començament del Conclave, així com la transmissió tan fantàstica i ben organitzada que ens ha permès veure cada dia, pas a pas, especialment l'entrada dels cardenals a la Capella Sixtina. Gràcies a aquestes retransmissions, en la distància ens sentim tan a prop de l'elecció del Sant Pare, que teníem la impressió de ser-hi molt a prop, si més no a Roma. Mereix especial atenció els moments entre la fumata blanca i la primera benedicció Urbi et orbi.

Dijous passat vàrem poder viure la visita del papa Francesc a Santa Maria la Major i l'ofrena a la Madonna amb el cant de la Salve. A la tarda, gràcies a aquestes cadenes,vàrem seguir la Santa Missa en la qual, durant l'homilia, el Sant Pare va destacar el següent: "Quan caminem, edifiquem i confessem sense portar la Creu de Crist: bisbes, cardenals, papes, som mundans però no deixebles de Crist". Una altra idea d'aquesta homilia del Romà Pontífex és: "Hem de tenir el coratge de caminar amb la Creu del Senyor i edificar l'Església sobre la Sang de Crist i de confessar l'única glòria: Crist crucificat". Tot això, repeteixo, ho hem viscut gràcies als mitjans.

Felicitació als professionals de la Sanitat

Robert Roqué Jutglà. Besalú.

Fa uns dies la meva esposa va patir una ?lipotímia, amb la mala sort que en caure es féu una ferida a la cella, i estigué gairebé una hora inconscient. Avisats els serveis d'urgència de Sanitat de la Generalitat, en breu foren a casa, ambulància, helicòpter, mossos d'esquadra, etc. i li practicaren les primeres cures i tot seguit la van portar a Olot. La rapidesa, el tracte i les atencions foren immillorables, per tant volem mostrar el nostre agraïment a tots els metges i infermeres que hi participaren, així com els molts veïns del barri de Racolta de Besalú que vingueren i ens oferiren la seva ajuda i especialment al Dr. Joan Hidalgo. ?Serveixin aquestes ratlles per agrair a tots els que intervingueren per atendre-la i voldria felicitar els professionals de la sanitat perquè malgrat els problemes que ?tenen amb les retallades, llur tasca i ?professionalitat fou més que meritòria i remarcable.