Llegeixo al Diari de Girona que dimarts a la tarda, a la plaça de Catalunya, un ciclista va resultar atropellat per un cotxe. Malgrat l'impacte, només va patir ferides lleus. Segons diu la breu crònica dels fets, el ciclista passava bastant ràpid, i sense mirar, per un pas de vianants. I el cotxe no va tenir temps de reaccionar. Jo no hi era, i per tant, el meu escrit es basa en els fets relatats. Però sí que he sigut testimoni de moltes altres situacions que haurien pogut acabar amb un desastre de greus conseqüències. A vegades, els gironins podem pensar que entre les funcions de l'àngel de la Catedral hi ha la de vetllar per la seguretat dels ciclistes d'aquesta ciutat...

He denunciat en aquestes pàgines del Diari moltes situacions viscudes que mereixerien una atenció per part de qui hagi de tenir cura de la seguretat dels gironins (i que no és, per cert, el nostre àngel catedralici). Si només es dediqués un mínim 10% de la cura amb què es vigilen els cotxes estacionats a les zones blaves a la vigilància dels vehicles de dues rodes, milloraria molt la qualitat circulatòria de la nostra urbs.

Segons diu la notícia, el ciclista va creuar el pas de vianants. La meva primera pregunta és: què hi feia un vehicle per un pas dissenyat perquè hi circulin els vianants? D'entrada, si un ciclista vol utilitzar el pas zebra (que hi pot tenir el seu dret; no ho discuteixo), hi hauria de passar, senzillament, com un vianant. Això vol dir, adequar la seva velocitat a la que tindria qualsevol vianant. El ciclista pot fer ús del del dret i les prioritats que atorguen aquestes ratlles blanques pintades a la carretera. Però sense oblidar de mirar a un i altre costat abans de passar: tenim tot el dret del món, però ens cal garantir la seguretat abans que res.

Hi ha més normes que han de ser d'obligat compliment per a la seguretat i convivència de tots. Per exemple, de nit, no es pot circular sense llums ni elements reflectants que facin visible el vehicle i el seu conductor. La llum blanca al davant i la vermella al darrere, ben visibles per a conductors i vianants, han de ser d'obligat compliment.

I cal dur el timbre per avisar als vianants, especialment quan, amb tota prudència, se circula per la voravia.

Defenso les bicicletes i admiro els ciclistes que han escollit aquest vehicle per als seus desplaçaments. Cal reconèixer la seva contribució a l'ecologia. Però no es poden oblidar les normes de circulació bàsiques. I demano a qui correspongui que en tingui cura pel bé de tots. Abans que ho lamentem.